La pressió baixarà al març en 7 municipis de l’àrea de BCN

L’AMB enviarà cartes a 24.000 usuaris domèstics que tenen un consum excessiu d’aigua per incentivar que el redueixin.

La pressió baixarà al març en 7 municipis de l’àrea de BCN

Àlex Rebollo

2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Un total de set municipis de l’àrea de Barcelona veuran reduïda la pressió de l’aigua el mes de març vinent. És una de les principals mesures anunciades per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ahir per combatre els greus efectes de la sequera que assola Catalunya i per la qual l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha declarat l’estat d’emergència.

En la mateixa línia, en les pròximes setmanes, l’AMB farà arribar al conjunt d’usuaris domèstics que tenen un consum superior a 200 litres per habitant i dia –el límit marcat per la primera fase d’emergència– una carta en què "es demana augmentar els esforços per reduir el consum d’aigua i aproximar-lo a la mitjana actual de l’àrea metropolitana". Això inclou uns 24.000 abonats domèstics, l’equivalent a l’1,5% del total d’abonats de l’àrea metropolitana.

A més, a la carta també es recordarà que, hi ha actuacions com omplir piscines privades, regar jardins particulars i rentar vehicles –excepte en establiments especialitzats– que han quedat prohibides mentre duri la crisi hídrica.

Més enllà de la carta, a partir de l’11 de març es començarà a reduir la pressió de la xarxa als municipis de Begues, Cervelló, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Sant Vicenç dels Horts, Sant Just Desvern i Tiana, aquests dos últims s’afegeixen així a la llista que ja es preveia en un inici. L’objectiu, segons manifesta l’administració metropolitana, és reduir la dotació al màxim "amb la finalitat d’allargar els recursos en la mesura del que sigui possible en el cas que la situació no millori a mitjà termini".

Consultades per aquest diari fa unes setmanes, algunes de les urbs sobre la qual ja s’entreveia la baixada de pressió apuntaven a un gran nombre de fuites en el sistema de distribució d’aigua, unes avaries "difícils de detectar i reparar". Per la seva banda, l’alcaldessa de Begues, Mercè Esteve, apuntava que, en el seu cas en concret, "el poble disposa d’una bona xarxa de distribució, gràcies als plans d’inversió executats per la companyia d’aigua i l’ajuntament", però que al voltant del 70% de les vivendes són "cases familiars o plurifamiliars amb jardí i, una part, amb piscina".

En cas de continuar la situació actual de sequera, es preveu estendre gradualment les mesures de reducció de pressió a altres municipis, prioritzant els que tenen les dotacions més elevades. "L’evolució al llarg d’aquests pròxims mesos permetrà decidir els municipis afectats", comenta l’ens.

Sancions econòmiques

Notícies relacionades

En cas que es detecti que algun usuari ha fet un "ús de l’aigua no permès", l’AMB recorda que els ajuntaments tenen la potestat d’obrir-li un expedient. Així, aquests expedients, que seran resolts per l’AMB, "poden comportar l’aplicació de sancions econòmiques". De la mateixa manera, l’AMB també farà arribar una carta específica a 250 usuaris més, considerats "grans consumidors" –s’hi inclouen algunes indústries o grans superfícies–, els quals superen els 20.000 m³ d’aigua a l’any i que estan connectats a la xarxa de distribució d’aigua.

En aquests casos, segueix l’ens metropolità, se "sol·licitarà un resum de les mesures d’estalvi d’aigua que han posat en marxa fins ara, en les quals es diferenciï entre l’aigua de procés i els altres usos".

Temes:

Barcelona