"Els que mouen el tema són de La Línea"

"Els que mouen el tema són de La Línea"

JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

2
Es llegeix en minuts
David López Frías

"Que trist és que Barbate surti a les notícies només per aquestes coses. I més trist encara que la gent del poble no hi tingui res a veure", explica a aquest diari Miguel, un de Barbate que pren cervesa a La Taberna del Puerto, un bar ubicat just davant d’on es va produir la tragèdia.

El municipi gadità intenta recuperar el pols i la normalitat després del que va passar la nit de divendres passat, quan una narcollanxa va embestir una zòdiac de la Guàrdia Civil i va matar dos agents, després de llançar-los a l’aigua. Els seus habitants insisteixen a desmarcar-se de l’ocorregut: "Els responsables eren gent de La Línea de la Concepción. No tenim res a veure amb ells", afegeix un altre parroquià, bebent una Cruzcampo i referint-se als ocupants de la narcollanxa.

La planadora estava ocupada per tres narcotraficants i tres mecànics. El pilot, conegut com a Kiko el Cabra, és un pilot de llanxes molt conegut al món del transport de la droga a l’Estret. I, en efecte, resideix en una urbanització de La Línea anomenada El Zabal i coneguda com a Villa Narco.

El temps a la costa gaditana, en ple mes de febrer, sembla més propi de la primavera. La gent camina pel golf que forma la platja de Barbate, que està plena. I el tema de conversa de gairebé tots els passejants és el mateix: una altra vegada l’estigma.

"Els que han fet això són de La Línea. Els que dirigeixen la moguda són de La Línea. El que passa és que Barbate té l’estigma de l’haixix des de sempre, perquè els primers traficants famosos de xocolata eren d’aquí. Però d’això ja no en queda res. Entren més ‘gomes’ per Sanlúcar o per Chiclana que per la nostra platja", aclareix el Pedro, un home que va néixer a Cadis però que porta 40 anys residint al municipi.

Respecte a la Guàrdia Civil

Notícies relacionades

Insisteixen diversos veïns que "els que van anar a cridar ‘assassins’ als detinguts a les portes del jutjat eren veïns d’aquí. Els que van anar a cridar-los ‘innocents’ quan van sortir després de declarar eren els seus familiars. I cap era d’aquí. Tots de La Línea". També aclareixen: "El que va passar, va passar aquí per casualitat. Perquè les llanxes s’estaven protegint aquí del temporal. No perquè aquí hi hagi cap centre d’operacions dels traficants".

Els cotxes de la Guàrdia Civil patrullen pel municipi. Els agents no parlen del tema, tot i que alguns pregunten. "Aquí li tenim molt respecte a la Guàrdia Civil", declara un altre de Barbate, que posa el focus en el fet que "la culpa és dels narcos, però també de qui envia unes criatures a lluitar contra ells amb una llanxeta inflable. Els narcos aniran a la presó, però aquestes responsabilitats també caldria depurar-les". El poble intenta, a poc a poc, recuperar el pols. No és fàcil, perquè són dates assenyalades, carnavals. I els actes han sigut suspesos pel succés. Danys col·laterals d’una tragèdia que ha tornat a posar Barbate al mapa.