Alerta davant el possible col·lapse del corrent oceànic de l’Atlàntic

Un estudi, sobre el qual encara no hi ha consens, apunta que podem ser davant una ruptura «imminent» d’aquesta artèria que regula el clima, tot i que d’altres la remeten al segle XXII.

Alerta davant el possible col·lapse del corrent oceànic de l’Atlàntic
3
Es llegeix en minuts
V. R.

Imaginin durant un instant el planeta com un ésser viu. Més concretament, un ésser viu sotjat per una malaltia que és el canvi climàtic. Fa anys que la comunitat científica està estudiant cada un dels símptomes causats per aquesta patologia. En els últims mesos, diversos estudis han apuntat a una afecció poc visible però extremadament preocupant: el debilitament del sistema circulatori del globus. És a dir, dels grans corrents oceànics que regulen el clima terrestre. Cada vegada són més els estudis que suggereixen que la circulació de l’oceà Atlàntic (AMOC) podria estar camí de col·lapsar-se. ¿Però què significa aquest fenomen? ¿Quines implicacions tindria per a la resta del planeta?

¿Què són els corrents oceànics?

Són, essencialment, com artèries que connecten les aigües d’arreu del món i que tenen un paper clau en la regulació del clima. Una de les més importants és el corrent de la Circulació Meridional de l’Atlàntic (AMOC, per la seva sigla en anglès), una de les artèries que transporta l’aigua calenta dels tròpics cap a l’Atlàntic Nord i que influeix de manera directa en el clima de regions com Europa Occidental.

¿Quins efectes tenen EN El planeta?

Atès que els corrents oceànics transporten grans fluxos d’aigua calenta i freda d’una punta a una altra del món, aquests sistemes es consideren com un dels grans reguladors del clima terrestre. Els seus vaivens incideixen, per exemple, en la formació del gel marí a l’Àrtic, la quantitat d’humitat a l’atmosfera i la formació de sistemes atmosfèrics a diverses regions del planeta. Tot això, al seu torn, també té un paper clau en la freqüència i la intensitat de les precipitacions a zones com Espanya i als territoris del Mediterrani.

¿Què està alterant aquests corrents?

Per exemple, a causa de l’escalfament global, el desglaç dels pols està injectant aigua dolça al corrent de l’Atlàntic Nord i això, al seu torn, està diluint els nivells de salinitat normal de les aigües, altera la densitat de l’aigua superficial i afecta el normal funcionament d’aquest corrent. També s’han observat alteracions derivades, per exemple, dels canvis en els patrons de vent, la inusual calor de les aigües i l’impacte d’esdeveniments climàtic com el Niño i la Niña. En l’origen d’aquests fenòmens hi ha la crisi climàtica, l’emissió desbocada de gasos amb efecte hivernacle i l’escalfament global.

¿Què diuen els estudis?

Fa anys que la comunitat científica adverteix del mal estat de salut del gran corrent de l’Atlàntic. Ja el 2018 es va dir que aquest sistema s’estava debilitant. El 2020, la revisió feta pel Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC) va afirmar que aquest sistema s’havia alentit en les últimes dècades. A mitjans del 2023, un estudi va afirmar que, en cas de continuar així, aquest corrent es podria col·lapsar en les pròximes dècades. I diumenge passat, una altra investigació va apuntar, en aquesta mateixa línia, que podríem ser davant un "imminent" col·lapse d’aquesta artèria oceànica. Aquesta hipòtesi, no obstant, polaritza els experts, ja que, d’una banda, alguns recolzen el missatge d’alerta, i de l’altra, hi ha qui considera que els models climàtics sobre aquest fenomen no són prou sòlids per fer una predicció tan contundent.

¿Quan Es podria col·lapsar?

Un estudi de la Universitat de Dinamarca liderat per Susanne Ditlevsen afirma que, en cas de continuar així, el corrent oceànic de l’Atlàntic es podria col·lapsar el 2057. Un model climàtic elaborat per científics de la Universitat d’Utrecht i publicat fa uns dies en Science Advances, per la seva banda, estima que al punt de col·lapse s’hi podria arribar en els pròxims cent anys. L’última gran revisió de l’IPCC afirma que, de moment, tenim senyals clars que apunten al debilitament d’aquest corrent. Però, almenys per ara, sembla "molt improbable" que es col·lapsi aquest segle XXI.

Notícies relacionades

¿Quins efectes tindria un col·lapse?

Segons argumenten experts, un eventual col·lapse del corrent de l’Atlàntic podria alterar encara més les temperatures del planeta, així com el patró de precipitacions i la incidència de fenòmens meteorològics extrems a Europa. Aquest fenomen també podria alterar els ecosistemes marins i afectar les espècies que depenen dels corrents marins.

Temes:

El Niño