La xacra de la pederàstia

"Van abusar de mi tres capellans"

El Miguel explica a EL PERIÓDICO els abusos que va patir a l’escola Pare Manyanet de Begues (Baix Llobregat) quan tenia entre 9 i 11 anys, a finals dels 60. La congregació s’ha posat en contacte amb aquesta víctima per disculpar-se i posar-se a la seva disposició

El Miguel assegura que no arrossega seqüeles i no denuncia perquè els fets han prescrit

Els cops físics estaven molt més estesos que els abusos entre els capellans

"Van abusar de mi tres capellans"

PATRICIA MARTÍN

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Defensor del Poble va afirmar a finals del 2023 que els sacerdots de l’Església han abusat de no menys de 440.000 persones a Espanya. El Miguel creu que en realitat han abusat de molts més. D’ell, sense anar més lluny. A finals dels 60, quan tenia entre 9 i 11 anys, i estudiava a l’escola de la congregació Fills de la Sagrada Família –més coneguda com a Pare Manyanet– de Begues (Baix Llobregat), va ser agredit sexualment per tres cures.

El seu és un testimoni més dels que EL PERIÓDICO recull des de fa vuit anys i que ajuden a desenterrar la pederàstia encoberta per la institució catòlica a centres propietat d’ordes com els Maristes, els Jesuïtes, la Salle o Pare Claret. Però el cas del Miguel crida l’atenció perquè els seus depredadors van ser tres i també perquè ell parla dels seus abusos com si no tinguessin cap gravetat, com si el que va patir s’hagués de considerar una cosa gairebé normal. Tenint en compte com van actuar, segons relata, els tres religiosos que eren allà per educar-lo però que el van utilitzar per excitar-se, sense rubor, sense por de ser descoberts, potser la seva impressió és encertada i aquells abusos formaven part d’una normalitat.

El primer capellà que va abusar del Miguel es deia com ell, Miguel, segons recorda la seva víctima més de 50 anys després, i era un home que procedia de Mèxic, més jove que la resta de docents i que el va acorralar durant l’esbarjo. "Va passar al pati que és aquí darrere", diu assenyalant el punt exacte dels fets. "Gairebé no quedava gent al pati i ell ho va aprofitar per cridar-me. M’hi vaig acostar i em va ficar la mà per sota dels pantalons curts i em va tocar els genitals. Devia tenir entre 8 i 9 anys".

El segon capellà que va abusar del Miguel es deia, o l’anomenaven, mossèn Cai. Mossèn Cai era més gran. "Em va sorprendre mentre caminava per un dels passadissos de l’escola. No podia ser allà. I ell em va parar i em va fer el mateix que el pare mexicà: em va ficar la mà per sota dels pantalons curts, em va tocar els genitals i es va posar a riure una mica". "Bé", matisa, mirant de visualitzar el gest exacte que va sortir aquell dia al rostre del sacerdot, el que va fer mossèn Cai més que riure va ser "somriure".

El tercer capellà que va abusar del Miguel va ser mossèn Salvador. El Miguel va acudir al seu despatx, el lloc on s’adquiria el material escolar i també els caramels. Mossèn Salvador, assegut a la seva taula, va fer que el Miguel se situés al costat seu. I va fer també el que abans havien fet els altres dos capellans. Aquell episodi, que va tenir lloc entre les parets d’un despatx i més lluny de les mirades de tercers, va durar una mica més. "Devia tenir entre 10 i 11 anys", calcula. "Aquí ja em vaig adonar més del que passava. Al sortir del despatx vaig pensar que era un brut".

Paper mullat

El Miguel assegura que no arrossega cap seqüela per culpa d’aquells delictes que no va poder denunciar llavors i que no vol denunciar ara tampoc a cap comissaria, conscient que el seu testimoni serà paper mullat a causa de la prescripció que impedeix actuar la justícia. Per al Miguel, les pallisses que rebien els alumnes en aquell règim de la lletra amb sang entra van ser molt més dures de suportar que els abusos sexuals. "Hi havia algun sacerdot que era un sàdic", assegura.

Estava "molt més traumatitzat" per la violència "que exercien sobre nosaltres", assegura. "Ens pegaven amb la regla i ens donaven plantofades bastant fortes". Al pare Salvador, el tercer religiós que va abusar d’ell, li deien Lobo. Era un home amb "molts canvis d’humor". Alguna vegada agafava branques d’olivera pel camp, les netejava i després les agitava contra l’aire per comprovar que funcionessin, explica. "Després les utilitzava contra nosaltres". Els cops físics, remarca el Miguel, estaven molt més estesos que els abusos entre els capellans. "Ens pegaven un 70% dels capellans", calcula.

Notícies relacionades

El Miguel mai va explicar res a casa. Ni dels abusos ni de les pallisses. Ho ha fet ara, posant-se en contacte amb el Defensor del Poble, perquè creu que amb una ferida com la que deixa el maltractament infantil el que s’ha de fer és "rentar-la, desinfectar-la i curar-la". Anima els que hagin passat per això a explicar-ho. "Crec que hi ha molts casos. Igual que ens pegaven a gairebé tots, crec que els tocaments també eren assidus. No crec que fossin només 400.000 les víctimes. El que es veu és la punta de l’iceberg", afirma.

La congregació Fills de la Sagrada Família, a través d’EL PERIÓDICO, s’ha posat en contacte amb el Miguel per posar-se "a la seva disposició" i "facilitar qualsevol informació que pugui aclarir uns fets ocorreguts presumptament a finals dels 60".