Tintoreres al cap de Creus

Un estudi de la Conselleria d’Acció Climàtica i el centre d’immersió Sotamar revela que la zona és un dels paratges submarins on cria aquesta espècie, en greu perill de recessió al Mediterrani.

Tintoreres  al cap de Creus

GUILLEM COSTA

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Periodista

Especialista en medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Els albiraments de tintoreres van posar en alerta alguns banyistes durant l’estiu passat. No obstant, tots els experts van deixar clar que no hi havia cap perill. Al contrari, veure un d’aquests taurons a la costa catalana és més aviat un luxe, perquè aquests animals estan en greu perill al Mediterrani, on pateixen una regressió preocupant.

Fins ara, algunes entitats havien deixat entreveure la possibilitat que el canyó submarí del cap de Creus fos una zona de cria d’aquesta espècie, perquè se n’havien albirat exemplars juvenils. Però només es tractava d’una intuïció. Ara, després d’un treball exhaustiu portat a terme pel Departament d’Acció Climàtica en col·laboració amb el centre d’immersió Sotamar, comandat per Jordi Riera, s’ha pogut determinar que aquesta zona és un dels paratges submarins on cria aquesta espècie.

"Aquests taurons estan greument amenaçats i per a nosaltres és important estudiar bé l’estat de les espècies i els ecosistemes marins, per això hem donat suport al programa de seguiment del centre Sotamar", explica Jordi Ruiz, responsable de projectes de conservació de la conselleria.

Entre finals de primavera i mitjans d’agost del 2023, es van detectar 10 cries d’aquesta espècie en dies diferents. Es tracta de petits taurons d’uns 35-40 centímetres que neden lliures pel mar i que després de néixer del ventre de les seves mares ja poden valer-se per ells mateixos. Aquestes dades constaten que el canyó del cap de Creus és un dels punts de reproducció, tot i que molts dels taurons, una vegada són adults, abandonen aquestes aigües i desapareixen a partir del juliol, segons el que se sap fins al moment.

Notícies relacionades

A les costes catalanes hi ha 26 espècies de tauró, i moltes d’elles, com la tintorera, es troben en perill d’extinció o directament en estat crític. El problema és que gran part del que se sap sobre aquests animals procedeix dels pescadors, perquè aquestes espècies habiten en alta mar, normalment en aigües profundes, i és estrany que s’acostin a la superfície, cosa que provoca escassetat d’informació sobre la seva conducta i el seu hàbitat.

Per posar remei a la situació, Acció Climàtica desenvoluparà i ampliarà aquest projecte de seguiment per millorar els actuals coneixements, amb 50.000 euros d’inversió. Es faran vigilàncies des de petites embarcacions utilitzant atraients i s’estudiaran els seus moviments. Per aquesta raó s’està col·laborant ja amb les poques entitats que treballen amb taurons a Catalunya: l’Institut de Ciències del Mar, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, CatShark i la Fundació Barcelona Zoo.

Temes:

Barcelona Girona