L’infermer dels Jesuïtes de Casp ja suma sis denúncies

Totes les víctimes han descrit agressions sexuals similars comeses durant revisions mèdiques entre el 2000 i el 2002, quan tenien entre 6 i 9 anys

L’infermer dels Jesuïtes de Casp ja suma sis denúncies
3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La causa per agressió sexual oberta al Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona contra l’infermer religiós Amado de l’escola dels Jesuïtes del carrer Casp acumula ja sis denúncies, segons les fonts judicials consultades per EL PERIÓDICO. La resta d’acusacions contra docents d’aquest centre, que van recaure a finals de la primavera passada sobre noms tan rellevants de la institució com els sacerdots Francesc Peris i Francesc Roma, no han aconseguit activar la via judicial a causa de la prescripció que va convertir en paper mullat les accions empreses per les seves víctimes. Sí que ho han aconseguit aquestes sis denúncies presentades contra Amado.

Les víctimes que incriminen l’antic responsable de la infermeria de l’escola de Casp relaten delictes soferts entre els anys 2000, 2001 o 2002. La majoria d’exalumnes tenien entre 6 i 9 anys quan els van patir. En conseqüència, aquestes denunciants han acudit a la justícia a temps per imputar el seu presumpte agressor. Quatre d’aquestes dones van acudir a la fiscalia a denunciar. Tres d’elles s’han ratificat ja al jutjat que investiga el cas i el jutge està pendent de citar l’última denunciant i diversos testimonis.

Els relats de les sis víctimes, a més, segons les fonts consultades, descriuen agressions sexuals molt semblants. I no existeix possibilitat de concertació entre aquestes perquè moltes de les afectades no tenien contacte entre elles i pertanyen a cursos escolars diferents. Les seves declaracions al·ludeixen a les revisions mèdiques. Amado, segons les exalumnes, en l’exercici d’una facultat sanitària que no tenia, era el responsable de portar-les a terme. Durant aquestes revisions, l’imputat va arribar a practicar tocaments a les nenes i en algun cas es va produir penetració amb els dits fingint que es tractava d’una exploració rutinària.

L’encobriment

Amado actualment té 78 anys i, segons fonts del cos docent de l’escola de Casp, s’ha mostrat en els últims mesos impertèrrit davant la causa judicial oberta contra ell per agressions sexuals a les seves alumnes i davant el jutge ha negat les acusacions. Amado no és un sacerdot com ho són Peris o Roma, però sí un germà religiós de la congregació. Aferrat a la seva suposada experiència mèdica i durant més de tres dècades, ha tingut accés als menors en una situació d’extrema exposició sense que les diferents direccions de l’escola hagin fet res per qüestionar si resultava o no segur, o adequat.

La causa judicial oberta al Jutjat d’Instrucció número 8 de Barcelona contra Amado serà l’única oportunitat que tindrà la justícia d’interrogar els responsables d’aquesta escola sobre els abusos sexuals que van cometre durant dècades els seus professors. Peris, en especial.

Segons la investigació d’EL PERIÓDICO, Peris, més conegut com a sex penis per part dels alumnes, va abusar de menors durant més de 40 anys: la primera denúncia data de la dècada dels 60 i va ser finalment apartat per les queixes d’una família el 2005. Va abusar de menors dins i fora de l’escola. Una de les seves víctimes, Enric Soler, per exemple, afirma que va ser agredit sexualment per Peris a la casa de colònies que la companyia llogava al municipi de Viladrau (Osona) en la dècada dels 70. Com a responsable de les excursions de muntanya i, en concret de les escapades a aquesta finca, Peris s’emportava els alumnes lluny de l’escola i allà perpetrava, segons les denúncies, els abusos més importants.

Notícies relacionades

Tot i que també acorralava menors al seu despatx. Denunciants com la Laura, que refereix delictes comesos a mitjans dels 90, expliquen com Peris, a càrrec del títol de conciliario –una figura referencial per als alumnes en material espiritual, de rendiment acadèmic i d’enllaç amb les famílies–, entabanava les víctimes durant suposades tutories –que es feien a porta tancada– amb l’únic objectiu de tocar-los per excitar-se.

Hi ha més professors amb denúncies a Casp a més de Peris i Roma. El febrer del 2016, coincidint amb l’eclosió del cas Maristes, dos exalumnes de l’escola Kostka van acudir als Mossos per acusar Joan Pere G. M. i Josep Maria G. P., professors laics.