Sistema penitenciari

La nova presó de dones accelera

La presó de Wad-Ras, al Poblenou, que va obrir fa 40 anys, es podria traslladar el 2029 a un nou centre a la Zona Franca.

La nova presó de dones accelera

j. g. albAlat

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La històrica presó de dones de Wad-Ras al Poblenou, que va començar a funcionar com a tal el 1983, desapareixerà en els pròxims anys, un dels objectius fixats pels últims governs catalans. Després d’anys de retards, la setmana que ve s’activa el pla de construcció del centre que la substituirà, a la Zona Franca. L’Executiu de Pere Aragonès –amb la titular de Justícia, Gemma Ubasart, com a impulsora– aprovarà el programa d’encàrrec d’actuacions (PEA) i el departament licitarà l’any vinent el projecte de les noves instal·lacions penitenciàries, que compta amb una reserva econòmica per a les obres de 90 milions d’euros. Segons va anunciar ahir Ubasart, la nova presó serà la primera construïda "amb perspectiva de gènere, serà moderna, funcional i estarà al servei de les necessitats de les persones internes i dels professionals". És el pròxim gran equipament del sistema penitenciari català.

La construcció d’una presó és complexa. Anys enrere es va anunciar l’obertura del nou centre de dones per al 2027, però fins ara no havia sigut possible tirar endavant el projecte per diverses vicissituds. La setmana vinent es fa un pas endavant amb l’aprovació del PEA i el 2024 es realitzarà la licitació, i per aquest motiu les obres podrien començar el 2026. Si tot va segons els plans, la presó s’inaugurarà el 2029. De fet, una exdirectora de Wad-Ras va recordar en un acte celebrat amb motiu del 40è aniversari del centre que ja el 1990 es parlava de canviar d’ubicació. Tot i així, l’edifici on està instal·lada s’ha anat remodelant i condicionant. Va ser construït el 1915 pels arquitectes Enric i Josep Maria Sagnier, i abans de convertir-se en una presó va ser un centre tutelar de menors.

Notícies relacionades

El nou equipament de la Zona Franca comptarà amb 50.000 metres quadrats, cosa que quadruplicarà la superfície de Wad-Ras. Així, comptarà amb espais adequats per a les mares i els seus fills (al centre penitenciari del Poblenou hi viuen ara set mares i vuit nens) i també amb zones de visita i espera. A més, sota el concepte de centre ecològic, s’hi incorporaran equipaments verds a l’aire lliure i horts terapèutics, i hi haurà un sistema de reciclatge i entrada de llum natural. Els dispositius de seguretat seran menys invasius. A Catalunya, el 6,2% de la població reclusa (463 de 7.579) són dones. La consellera va remarcar ahir que "les dones internes estan doblement oblidades, per internes i per dones. Totes elles són aquí, a la presó, perquè han comès un delicte, és clar, però moltes són víctimes d’un sistema econòmic i un sistema patriarcal que les ha empès fins aquí".

Amb la construcció d’aquesta nova presó de dones de Barcelona, la de Wad-Ras deixarà d’existir. El centre ara desenvolupa una doble funció: presó de dones preventives, a l’espera de judici, amb 107 internes en règim ordinari, i centre obert, on 384 persones compleixen condemna i poden sortir al carrer a treballar. En total, a la presó hi ha 491 interns i internes. Treballen en aquesta presó 237 professionals, entre els quals hi ha psicòlegs, educadors, treballadors socials, tècnics artístics i esportius, entre d’altres, i hi col·laboren 150 voluntaris.

Temes:

Barcelona Dones