L'alimentació en les festes

El peix dona un respir a un altre Nadal inflacionista

L’OCU apunta a un augment de la despesa en menjar del 10,3%. El marisc i algunes aus estan més barats que l’any passat, mentre que el raïm s’ha encarit a causa de la sequera

El peix dona un respir a un altre Nadal inflacionista

MARÍA JESÚS IBÁÑEZ

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Un altre any més, el cistell nadalenc veurà com la inflació li passa factura. Alguns asseguren que el d’aquest 2023 serà el Nadal més car en molts anys, amb un augment de la despesa en menjar del 10,3%, segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Però malgrat que la inflació continua castigant, hi ha productes que donaran un respir. ¿Quins? Alguns peixos i mariscos són aquest any una mica més barats que el passat. També les carns de pollastre i altres aus i algunes peces prèmium de vedella. EL PERIÓDICO ha seleccionat una trentena de peixos, els considerats nadalencs, i ha seguit la seva evolució de preus l’últim mes i mig, quan els peixaters van començar a preparar la campanya nadalenca i van començar a aconsellar els seus clients que compressin ja.

El peix dona un respir a un altre Nadal inflacionista /

Aquest seguiment permet extreure dues conclusions. La primera la confirma també el president del Gremi de Majoristes de Peix al mercat central de Mercabarna, Ángel Máñez, que destaca que «l’últim any s’han produït baixades importants a diversos productes». Máñez cita la gamba blanca congelada –un clàssic–, que disminueix en un 30% respecte al 2022, i el salmó d’aqüicultura, que també registra un descens del voltant al 15% (gairebé 4% si és en filets). Llobarros, orades i pop cuit també han contingut preus després d’haver arribat a un pic l’octubre passat. «Entre el producte congelat, que és cada vegada de més qualitat, i el d’aqüicultura, que ja representa el 40% de les vendes, hem pogut mantenir preus», remarca Máñez.

La segona conclusió és més immediata (i previsible): els preus d’alguns d’aquests aliments han experimentat una remuntada a mesura que s’acosten les festes de Nadal. I tot i que no han arribat a assolir els nivells de l’any passat, els majoristes no deixen d’insistir que «s’anticipin les compres, per a així poder estalviar una mica», segons aconsella Llum Ortega, membre del gremi del peix.

Pollastre i ànec

També es mantenen, «i en alguns casos fins i tot baixen», els preus del pollastre i les aus en general, indica Josep Capdevila, gerent de l’empresa Avinova i membre de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició. «Les produccions aquest any s’han normalitzat gràcies al descens del preu dels cereals i això ha permès que, per exemple, hi hagi hagut bona producció d’ànec», assenyala Capdevila, que ressalta també com han augmentat les produccions ecològiques, a camp obert, de races de pollastre autòctones a Catalunya, entre ells el del Penedès, «que són ideals per a aquestes festes».

En total, les associacions de distribuïdors de Mercabarna preveuen despatxar aquestes festes de Nadal unes 103.000 tones de productes frescos, segons van explicar ahir responsables dels diferents gremis que integren el gran mercat central barceloní. Els preus seran aquest 2023 lleugerament més elevats en fruites i hortalisses, els productes més exposats a l’impacte de la crisi climàtica. En concret, el raïm d’Aledo, típic de la nit de Cap d’Any, pujarà sensiblement perquè la collita ha sigut dolenta a tota la conca mediterrània, va explicar el vicepresident de l’Associació d’Empreses majorista de Mercabarna, Jaume Flores.

Notícies relacionades

Els distribuïdors de fruites i verdures confien que «després d’uns mesos en què la tempesta ha sigut intensa, fins al setembre, ara entrem en cert període de normalitat», admet Flores. El distribuïdor destaca l’esforç que estan fent per aconseguir raïm de cara a finals d’any. «Hi haurà producte, això està garantit, però serà més car», afegeix Pere Prats, vicepresident del gremi de fruites i hortalisses. Un altre dels aliments que notaran un augment de preu per l’escassetat de collita és la carxofa.

El capítol de carns es tanca, no obstant, amb una mala notícia per als amants de celebrar el Nadal amb un cabrit al forn. «N’hi haurà molt poc i serà car... També per culpa de la sequera», va reconèixer Martí Colomer, portaveu del sector carni de Mercabarna. Com a alternativa, Colomer proposa comprar cuixa de xai desossada i cuinar-la, també al forn, amb espècies i herbes aromàtiques, a més d’unes patates, que, per cert, són una de les poques hortalisses que aquest any sí que baixaran de preu. n