Recuperat un manuscrit del segle XVII inspirat en Montserrat

El text teatral, trobat ara per la Unitat de Patrimoni Històric dels Mossos d’Esquadra, va ser extret de l’abadia el 1811, durant la guerra de la Independència contra França

Recuperat un manuscrit del segle XVII inspirat en Montserrat

Mossos

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

A la Virgen de Montserrat Acto o Comedia compuesta por el muy Reverendo P. Valentín Céspedes és el títol d’un manuscrit del segle XVII recuperat per la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos d’Esquadra quan es venia per internet malgrat ser un document que pertany a l’Església. Es tracta d’una peça teatral en vers inspirada en la llegenda del frare Garí de Montserrat i que va ser copiada d’una peça original que es va treure del monestir durant la guerra de la Independència contra França el 1811.

És un manuscrit rar, segons els Mossos, que no apareix a cap catàleg bibliogràfic dels segles XVII i XVIII i que té interès per a la història del teatre català perquè és una obra relacionada amb llegendes pròpies de Catalunya. Després de recuperar-lo, els agents van dipositar l’exemplar a la Biblioteca de Montserrat ja que el seu autor, P. Valentín Céspedes, va ser un jesuïta de l’abadia.

A més, aquesta biblioteca permet la conservació, la protecció i la correcta difusió, en definitiva una bona gestió del manuscrit, segons els Mossos, que van localitzar l’exemplar a partir del ciberpatrullatge que fan en portals web especialitzats en la compra i venda d’antiguitats. Així, l’11 de novembre de l’any passat els agents van trobar un particular que venia documents antics d’institucions catalanes medievals, interns d’ajuntaments, d’administracions de caràcter senyorial i jurisdiccional, així com eclesiàstics.

Alguns dels documents tenien valor històric i provenien de diferents fons documentals, amb aparença d’haver sigut extrets o espoliats. El venedor, que va ser investigat pels Mossos d’Esquadra, indicava que aquests llibres i documents manuscrits procedien d’arxius públics.

El febrer passat, els agents van inspeccionar els documents per determinar-ne l’autenticitat i van detectar que contenien elements que els feien de domini públic. A més, no es trobaven en condicions òptimes de conservació. Tot l’inventari del qual disposava l’investigat provenia de l’herència d’un familiar que era col·leccionista d’antiguitats i que no tenia documents d’autenticitat sobre el seu origen ni tampoc cap llibre registre de col·leccionista, ni cap inventari.

Es van intervenir 51 documents, dels quals 23 es van tornar i 28 més estan considerats de domini públic, per la qual cosa s’han dipositat en arxius o en biblioteques acreditades per integrar-los al seu fons patrimonial, ja que així se’n garanteix la conservació. És el cas de l’obra de teatre sobre la llegenda de Montserrat.

Una creu gòtica

Notícies relacionades

La Unitat de Patrimoni Històric dels Mossos d’Esquadra també va detectar una peça d’alt valor històric que s’anava a vendre en una subhasta: una creu gòtica del segle XVI que va ser robada de la parròquia de Santa Maria de Sant Martí Sarroca l’any 1981 juntament amb altres peces.

Va ser el Bisbat de Sant Feliu de Llobregat el que va alertar que aquesta creu anava a vendre’s en una subhasta el 17 de novembre organitzada per una empresa especialitzada en aquest tipus de compra i venda d’antiguitats.

Temes:

Internet