Dubai entreveu un possible acord contra l’energia fòssil

Dubai entreveu  un possible acord contra l’energia fòssil
3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’aire a Dubai s’acostava ahir als 30 ºC. Una temperatura que, per als locals, suposa un "agradable fred d’hivern" i que, per als forans, resulta més que abrasadora. Fins i tot, als que estan acostumats a l’ambient d’aquesta gran ciutat reconeixen que ara es respira un frenesí especial. I és que, després d’una intensa setmana d’esdeveniments (i polèmiques), la cimera del clima arriba al seu equador. Només queda una setmana per forjar un acord per frenar l’avenç de la crisi climàtica i protegir els més vulnerables. Encara és aviat per entreveure com serà el pacte final però, de moment, tot apunta que es podria tractar d’una cosa històrica. Dubai podria firmar un acord clau per lluitar contra els combustibles fòssils.

Fonts pròximes a les negociacions afirmen que, contra tot pronòstic, la presidència dels Emirats Àrabs està exercint un paper decisiu en liderar les negociacions de la cimera. Ja fa una setmana que els representants de gairebé 200 països de tot el món treballen contra rellotge per avançar cap a acords concrets en matèria de mitigació (retallar emissions), adaptació (preparar les ciutats, els cultius, així com altres espais humans, per suportar l’avenç de la crisi climàtica) i pèrdues i danys (on s’està estudiant com ajudar les grans víctimes del caos climàtic). Els primers esborranys dels acords, així com del famós Global stocktake, mostren avenços significatius en aquestes àrees. Tot i que, això sí, hi ha qui defineix el text com a "massa curt, breu i esmunyedís" perquè pugui tenir un impacte real.

Totes les expectatives estan posades en els pròxims dies. Ja que, segons indica el calendari, avui hauria de començar la recta final de les negociacions d’aquesta cimera i dimarts que ve, dia 12, s’hauria de rubricar per unanimitat l’acord final de Dubai. De moment, no hi ha res assegurat.

Ciutat de contradiccions

Europa està reclamant reforçar encara més el llenguatge contra els combustibles fòssils i a favor d’accelerar la transició energètica. Mentrestant, països com l’Aràbia Saudita i l’Índia es mostren descontentaments davant la demanda d’eliminar fonts d’energia com el carbó, el petroli i el gas ja que, argumenten, suposaria una cosa "traumàtica" per a la seva economia. Les petites illes amenaçades per l’augment del nivell del mar estan pressionant perquè es compleixin els acords per sufragar les pèrdues de la crisi climàtica.

Notícies relacionades

El debat sobre com abordar la crisi climàtica impregna les gairebé 500 hectàrees que ocupen les instal·lacions d’Expo City, un conjunt de pavellons ideats per a una espècie d’exposició universal que es va inaugurar fa un parell d’anys i que ara acull aquesta última edició de la cimera del clima. Però més enllà de les parets d’aquest recinte, la metròpolis emiratiana viu aliena a aquesta discussió. "L’únic que ha canviat des de l’inici de la cimera és que hi ha més gent, més trànsit i costa més trobar un lloc per sopar en un restaurant", explica un resident, que corrobora de primera mà l’impacte de l’arribada dels més de 100.000 inscrits a aquesta cimera. "A Dubai, la sostenibilitat és més una marca que una lluita. És una cosa que s’utilitza per cobrar-te un cafè més car, però no per impulsar debats polítics i socials", afegeix.

I és que Dubai és una ciutat plena de contradiccions. Mentre a Barcelona s’aixeca el debat sobre si és ètic obrir pistes de gel en un moment de sequera, a la desèrtica ciutat de Dubai és costum per aquestes dates citar-se per patinar sobre pistes de gel gegants. I mentre que a Espanya ja hi ha normatives d’estalvi energètic per regular la temperatura dels edificis, a la calorosa Dubai es recomana portar una jaqueta per suportar l’aire gelat dels interiors. I mentre a Europa es debat sobre si hem d’invertir a reconstruir les platges, a Dubai es construeixen luxoses illes artificials.

Temes:

Barcelona