El 2023 ja és l’any més càlid després de 6 mesos de rècords

La temperatura mitjana en aquest període s’ha situat 1,46º C per sobre de la mitjana del període preindustrial, segons el programa ‘Copernicus’ de la UE.

El 2023 ja és l’any més càlid després de 6 mesos de rècords

el PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La temperatura mitjana a escala global entre el gener i el novembre d’aquest any és la més alta registrada des que hi ha mesuraments, amb la qual cosa el 2023 consolida el camí per convertir-se en l’any més calorós fins ara, va alertar ahir Copernicus, el programa d’observació de la Terra del programa espacial europeu. Les dades, alarmants, arriben en plena cimera del clima de Dubai, que té com a màxim repte dir adeu als combustibles fòssils.

La temperatura mitjana en aquest període s’ha situat 1,46ºC per sobre de la mitjana del període preindustrial i 0,13ºC sobre la mitjana del 2016, any que fins ara ostentava el rècord, va informar l’institut amb seu a Bonn. "L’any 2023 té ara sis mesos que han trencat rècords i dues estacions que han trencat rècords", va dir Samantha Burgess, vicedirectora del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S).

"Les extraordinàries temperatures globals de novembre, que inclouen dos dies amb més de 2 graus per sobre dels nivells preindustrials, volen dir que el 2023 és l’any més càlid en la història registrada fins ara", va emfatitzar.

La tardor boreal –de setembre a novembre– d’aquest exercici també és la més càlida registrada a escala global, amb una mitjana de 15,3 graus centígrads, 0,88 graus per sobre de la mitjana.

Mentrestant, la tardor boreal europea va arribar a una mitjana de 10,96 graus, 1,43 per sobre de la mitjana, així que es va quedar només lleument per sota de la segona més càlida registrada, després de la del 2020. Va batre un altre rècord el mes de novembre, amb temperatures aèries mitjanes de 14,22 graus, 0,85 per sobre de la mitjana d’entre 1991 i el 2020 i 0,32 per sobre del que era fins ara el novembre més càlid, el del 2020.

La temperatura dels mars al novembre va ser també la més alta, 0,25 graus per sobre de la registrada durant l’any 2015, que ostentava fins ara la marca més elevada. "En tant que les concentracions de gasos amb efecte hivernacle continuïn pujant no podem esperar uns resultats diferents dels vistos aquest any", va assegurar el director de C3S, Carlo Buontempo.

Talls de carretera

Notícies relacionades

Diverses plataformes integrades a la Xarxa per a la Transició Energètica Justa van portar a terme ahir diversos talls de carreteres simultanis en llocs on s’han autoritzat centrals eòliques, fotovoltaiques i línies MAT (molt alta tensió).

En els últims mesos, el Govern ha premut l’accelerador per tramitar cada vegada més projectes que estan pendents d’aprovació, cosa que causa irritació en alguns pobles que no estan d’acord amb aquest model de grans centrals, informa Guillem Costa. "Aquest model respon només a les exigències de les multinacionals, disposades a obtenir grans beneficis empresarials", critiquen.

Temes:

Govern