«Espai segur» ‘online’

Neix el primer ‘Tinder’ per a persones amb discapacitat intel·lectual: «Tenim vida sexoafectiva»

Neix el primer ‘Tinder’ per a persones amb discapacitat intel·lectual: «Tenim vida sexoafectiva»

Marta Pérez / Efe

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Dinder Club és la primera ‘app’ de cites i plans del món dirigida exclusivament a persones amb discapacitat intel·lectual, un col·lectiu amb «les mateixes necessitats sexoafectives» que els altres. L’ha llançat el català Max Roures, amb el suport de Dincat, la federació d’entitats per a persones amb algun tipus de discapacitat de Catalunya. La idea d’aquesta eina va néixer fa tres anys, arran d’una conversa del creador i la periodista Mònica Terribas, que té un fill amb síndrome de Down. «El seu fill estava tenint males experiències amb les ‘apps’ tradicionals de socialització», ha explicat aquest divendres Roures en una roda de premsa dirigida per Terribas. El creador ha qualificat Dinder Club com «el Tinder per a persones amb discapacitat». «La vida afectiva de les persones amb discapacitat intel·lectual és un tabú que encara ens costa afrontar com a societat», ha dit el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano. Només a Catalunya, l’‘app’ té un públic potencial de 27.000 persones.

Aquesta ‘app’ no només facilita que aquest col·lectiu trobi cites o parelles, sinó també amics. «Vam veure que aquestes persones també tenen dificultat perentaular relacions amistoses.Per això Dinder Club té una part de plans. Cada cap de setmana l’‘app’ en crea quatre: culturals, gastronòmics o esportius. Aquestes activitats estan acompanyades d’uns dinamitzadors», ha explicat Roures, fill de l’empresari Jaume Roures.

Perquè l’‘app’ sigui un espai segur, el registre l’ha de fer l’entitat de l’usuari, a qui es fa un test de perfil i de sexoafectivitat

Un dels aspectes que més preocupaven els desenvolupadors d’aquest projecte era la seguretat. Les persones amb algun tipus de discapacitat tenen més risc de patir abusos, maltractaments o violacions. Gemma Parcerisa, psicòloga de l’entitat AcidH, per a persones amb discapacitat intel·lectual lleu (DIL), ha posat xifres sobre la taula: 8 de cada 10 dones amb discapacitat intel·lectual ha patit algun tipus de victimització. Les ‘apps’ tradicionals (com Tinder, per exemple) poden suposar més risc per aquest col·lectiu.

Detectar possibles riscos

«Perquè Dinder Club fos un espai segur, vam fer que el procés de registre fos bastant extens. El registre l’ha de fer l’entitat a què pertanyi l’usuari, a qui es fa un test de perfil i un test de sexoafectivitat abans d’accedir a l’‘app’. Si no es tenen coneixements sexoafectius, Dinder Club ofereix aquesta educació», ha explicat Roures. A més, després de cada cita i cada pla, l’usuari de Dinder Club respon un qüestionari per saber si li ha agradat l’activitat i detectar possibles riscos. «Aquest sistema d’alertes avisa la mateixa entitat perquè faci el suport necessari», ha afegit. El director del Dincat, Víctor Galmés, ha celebrat que aquest sigui un «projecte per la inclusió».

«Conèixer més gent»

Hèctor Roura, de 33 anys, és un dels usuaris d’aquesta ‘app’ que, de moment, només funciona a Barcelona. «Vaig ser usuari d’altres aplicacions i a mi no em funcionaven. Amb Dinder Club he pogut conèixer més gent. Ara mateix no tinc parella però m’agradaria trobar-ne», ha dit. Al seu costat, Montse Lamarca, de 28 anys i també usuària de l’‘app’, ha explicat que, tot i que ella té nòvia des de fa un any, utilitza Dinder Club per fer plans i amics. «Amb gent de l’‘app’ vaig anar al Camp Nou a veure el Barça femení i a jugar a bitlles», ha dit. 

Notícies relacionades

Dinder Club s’ha presentat aquest divendres després d’una prova pilot de gairebé un any en què van participar uns 80 usuaris de Barcelona. L’‘app’ preveu expandir-se i el Dincat calcula que fins a 27.000 persones amb discapacitat intel·lectual, majors d’edat, de tot Catalunya podrien beneficiar-se’n. A més, de moment és gratuïta, però «en dos anys» l’empresa traurà una «versió ‘premium’» (per «garantir la seva continuïtat») que costarà uns 6 euros al mes (en total, 90 a l’any).

De moment els usuaris de Dinder Club són només persones amb síndrome de Down i intel·ligència límit, però aviat s’obrirà a usuaris amb discapacitats més severes. «Una vegada avancem amb aquests dos grups més autònoms, s’ampliarà als altres», ha dit Roures. No només això: aquest empresari preveu a més obrir un club social de Dinder Club al Mercat de les Corts, on treballarà «gent del col·lectiu».