Sánchez anuncia que Barcelona celebrarà el 2024 una cita internacional contra la sequera

MITECO

3
Es llegeix en minuts
EP

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que Barcelona acollirà el setembre del 2024 la reunió internacional d’alt nivell d’anàlisi de polítiques nacionals de les parts de l’Aliança Internacional per a la Resiliència contra la Sequera (IDRA), una iniciativa llançada fa un any pel Senegal i Espanya a què s’han afegit uns 60 països.

Així ho ha anunciat en una trobada sobre la iniciativa IDRA que s’ha celebrat en el marc de la Cimera del Clima de l’ONU (COP28) que té lloc a Dubai (Emirats Àrabs Units) fins al 12 de desembre.

Fenomen global

Sánchez ha iniciat la seva intervenció referint-se a la sequera que viu Catalunya per explicar per què per a Espanya és «molt important» formar part de l’aliança. Al respecte, ha dit que a Catalunya, els boscos del Garraf «s’estan morint» perquè no poden sostenir «tres anys d’escassetat de pluja a la regió de Catalunya», on 6 milions de persones lidien amb l’escassetat de precipitacions.

No obstant, ha afegit que Catalunya no és una excepció, ja que Andalusia «també» enfronta una sequera que amenaça el Parc Nacional de Doñana.

«Aquest és un fenomen global que necessita acció col·lectiva i és en això que estem treballant a través d’aquesta aliança», ha manifestat el president sobre l’Aliança creada entre el Senegal i Espanya per afrontar el repte de la sequera.

60 països i organitzacions

Així, ha explicat que un any després de la posada en marxa de l’aliança, durant la COP27 d’Egipte, hi ha hagut «resultats» en els seus quatre pilars estratègics. En concret, ha destacat que s’ha aconseguit «galvanitzar el suport polític» i la consciència internacional sobre la importància de millorar la resiliència de cara a la sequera, ja que uns 60 països i organitzacions ja s’han afegit a IDRA. «Estic segur que l’Aliança continuarà creixent», confia Sánchez.

A més, ha destacat que IDRA ha desenvolupat una llista de tipologies d’inversions per millorar la resiliència que ajudarà en el disseny de nous projectes i està accelerant la cooperació i intercanvi de coneixements amb noves publicacions sobre les polítiques tècniques i econòmiques sobre pluja i sequera, com el ‘Global Drought Snapshot’.

Recursos nous

Sánchez ha exposat que Espanya ha desenvolupat els plans de gestió del risc de sequera, i iniciatives i plans de restauració nacional dels rius i estratègies per a la seva reconnexió que estan alineats amb els plans climàtics. Així mateix, ha citat el sistema de monitoratge en temps real de les pluges meteorològiques que està disponible per a tothom, per tal d’ajudar altres països a desenvolupar els seus sistemes d’alerta primerenca.

Igualment, ha posat èmfasi en què l’Aliança està desenvolupant un mecanisme financer i innovador per aportar recursos nous. «S’ha fet molt aquest any i ara ho hem de reconèixer», ha celebrat.

«Revertir aquest tren»

Per a Sánchez és «el moment» de donar més impostos a la col·laboració entre la banca i les agències de cooperació de desenvolupament per afavorir una transformació efectiva o l’acció transformadora. El president ha recordat que aquest any el Govern va anunciar una contribució de 200 milions de dòlars; 125 per al Fons Climàtic Verd; 20 més per al Fons d’Adaptació que té a veure, fonamentalment, amb la resposta a la sequera.

Notícies relacionades

En concret, ha apuntat que Espanya s’ha compromès a apujar els seus objectius de finançament climàtic fins als 1.350 milions d’euros a l’any des del 2025.

«L’acció humana que ha alterat els cicles naturals també és capaç de revertir aquest tren i preparar-se per als impactes», ha manifestat Sánchez, que ha convidat els països que no formin part de la iniciativa que s’afegeixin a l’aliança per aportar esforços individuals i col·lectius.