Catinones, droga camuflada

Catalunya, base de comercialització d’una nova coca dels pobres

Catalunya, base de comercialització d’una nova coca dels pobres

GC

7
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Sense refinar, té el mateix aspecte que el dels cristallets foscos de l’MDMA; refinada, és una altra pols blanca en el mercat, però no es tracta d’èxtasi ni de cocaïna, encara que s’hi assembli. De fet, els narcos que la comercialitzen hi opten perquè, al ser barata, es pot oferir com a opció per al segment menys acabalat dels addictes. Les catinones s’estan estenent al mercat perquè a l’engròs costen vuit vegades menys que la coca, i deu vegades menys a les mans d’un camell.

La setmana passada, EL PERIÓDICO trobava ofertes de venda ‘online’ de catinona a 110 euros el pot de 25 grams, en la seva forma de metilmetacatinona i enviada des de l’estranger. Quan als carrers espanyols, aquest any, la cocaïna pot arribar als 60 euros el gram, la catinona sintètica se situa a cinc la dosi, tot i que gairebé mai amb el seu nom, ‘catis’, que amb prou feines s’ha començat a popularitzar.

Utilitzada pels ‘cuiners’

A Espanya rep encara el nom tècnic, catinona, perquè és més comú el seu ús entre cuiners de droga que entre els consumidors. Aquests la poden estar prenent sense haver-la demanat. L’ocultació en altres drogues és un dels traços del seu retrat robot. Al nord d’Europa i al món anglosaxó ja té els seus propis malnoms: ‘monkey dust’ (pols de mico) o ‘bath salt’ (sal de bany).

Les operacions policials que s'estan duent a terme des del 2022 permeten confirmar que Catalunya, i més concretament Barcelona, és plataforma de processament i distribució d’aquesta droga emergent.

Camuflada

CamufladaTot i que no té res a veure amb la cocaïna, li escau el malnom de coca dels pobres sobretot en el segment de consumidors que prefereixen les ‘catis’ polvoritzades i pel nas. Aquest tòxic és una imitació sintètica de substàncies del khat, o Catha Edulis, un arbust les fulles del qual es masteguen a Etiòpia, Tanzània i el Iemen, proporcionant eufòria i sensació de vigor al consumidor. També es pren en aquells països bullida en el que per aquí s’anomena «te abissini». Si s’ingereix en vidre o processada en píndoles, té un efecte semblant al de l’èxtasi, i similar al de la cocaïna si se’l posa en contacte directe amb la mucosa nasal. Però en els dos casos la catinona sintètica les supera en potència.

Fulles de Khat, arbust amb propietats psicoactives. /

El Periódico

Totes les fonts policials consultades afirmen que encara és aviat per disposar de dades del volum del seu consum a Espanya. Entre altres raons perquè possiblement molts camells no saben que l’estan venent i creuen que el que ofereixen és èxtasi. Anualment sorgeixen un centenar de noves catinones al narcomercat, expliquen a la Unitat Tècnica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil. Les seves molècules apareixen últimament en diverses proporcions en la composició de pastilles de MDMA, segons les anàlisis que publiquen l’observatori català Energy Control i el basc Ai Laket, que ja fa dos anys que alerten que s’amaga al mercat.

El problema no és només la seva toxicitat com a al·lucinogen, és també que no es coneixen encara tots els seus efectes sobre el cervell amb un consum sostingut o per interactuar amb altres substàncies.

Rendible

RendibleDel que sí que tenen certesa les Forces de Seguretat és que Cataunya es configura com a plataforma per a la seva comercialització a Europa. Barcelona ha sigut escenari dels dos principals cops contra aquesta substància, dues operacions antinarco d’importància de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

El 8 de juny del 2022, l’institut armat va informar de la intercepció en un magatzem del port de Barcelona de la partida més gran descobert fins ara. Van ser 3,2 tones de 3MMC envasades en garrafes blaves de fibra. Era la primera vegada que es veia aquesta composició, «de manera que no es trobava fiscalitzada», relata una font pròxima a l’operació. O sigui, no havia donat temps encara a incloure-la als llistats de drogues que emanen de la directiva europea 28/29 del 1972.

El preu que hauria tingut al mercat aquella partida, van calcular els agents d’aquella operació, són 61 milions d’euros. Deriva del que costa el quilo d’aquella presentació entre cuiners de noves drogues: 29.000 euros

En aparença no és barat, però és que d’un gram de la substància pura confiscada en aquesta operació se’n treuen entre 1.000 i 3.000 dosis, depenent de la seva barreja. D’aquest quilo que arribés a la cuina narco s’obté una mitjana de cinc milions d’euros en la venda al detall al carrer.

Anunci de venda de catinona sintètica a la web, el novembre del 2023 /

El Periódico

D’aquí el volum, també enorme, de la confiscació policial més recent. El passat 5 d’octubre, la Policia Nacional i Vigilància Duanera van donar a conèixer el desmantellament en una masia de Tagamanent (Barcelona) del laboratori que una família ugrocolombiana regentava per a la fabricació i enviament de drogues NSP. Aquestes sigles, tan emergents com les drogues a què donen nom, corresponen a l’expressió Noves Substàncies Psicoactives.

De forma menys sofisticada es denomina comercialment les llavors de la planta, que es venen a Espanya, malgrat les creixents restriccions europees, també per internet. Els herbolaris ‘online’ l’ofereixen recorrent al llatí: ’catha edulis’. Un paquet de 10 llavors costava 10,99 euros la setmana passada en una popular pàgina web.

Per a l’exportació

Per a l’exportacióA la cuina desmantellada a la masia de Tagamanent hi havia substància per elaborar 7,5 milions de dosis de NSP diverses, entre les quals pols de mico. En aquesta operació policial s’aprecia un altre detall de la rendibilitat de les catinones: els preparats s’enviaven a Amèrica i Austràlia sense grans desplegaments de seguretat i amb una despesa mínima: per serveis de paqueteria convencional.

Venda de llavors de Khat a Espanya el novembre passat /

El Periódico

De moment, sostenen fonts de la Policia Nacional, la circulació de catinones a Espanya podria portar-se a terme més per a la seva exportació que per al consum local. I amb una localització més accentuada a Catalunya, les Balears i Llevant que a Madrid o a Andalusia, amb la mefedrona com «la composició més popular en zones recreatives dels joves», relaten en la Guàrdia Civil.

A la Costa del Sol encara no s’han produït confiscacions, confirmen fonts policials de la zona, que assenyalen l’interès de narcos holandesos en el producte. Al nord i a Madrid sí que apareixen les catinones, disfressades d’èxtasi. I també han sigut confiscades partides a Almeria.

És Catalunya, una vegada més, pista de proves per a una droga nova. I ja fa anys que hi és: els Mossos d’Esquadra van confiscar el febrer del 2008, una altra vegada a Barcelona, la primera partida de khat decomissat a Espanya. Venia en forma de brots de la planta, embolicats en fulla de plàtan per conservar la frescor. Els portava un nigerià resident a Ciutat Vella, els empaquetava i els enviava per servei de paqueteria per a la seva venda als Estats Units. Encara faltaven 10 anys perquè els informes del Pla Nacional sobre Drogues registressin oficialment el seu consum en aquest país.

Negoci oriental

Negoci orientalEls consumidors han trobat un substitut de la coca encara més barat, basat en el Rubifén, un medicament estimulant, que va ser el primer a rebre el sobrenom de «coca dels pobres». No obstant, no és tan potent com aquesta altra que pot estar produint-se, sospiten les esmentades fonts de la Policia Nacional, molt lluny d’Europa.

Un mosso mostra brots de khat embolicats en fulles de plàtan, el 2008 a la comissaria de Ciutat Vella. /

Jordi Barreras

Els narcos europeus, especialment holandesos, no necessiten importar grans quantitats de khat recollit en llocs tan poc aptes per al comerç com el Iemen o Somàlia. La major part de les catinones confiscades es fabriquen imitant la molècula, fet que dona lloc a la dipentilona –una altra de les seves presentacions-, apta per a la seva barreja –o cuinat– amb altres substàncies per donar com a resultat el fals èxtasi.

Notícies relacionades

L’estiu del 2022, poc després de trobar la Guàrdia Civil les tres tones de catinones al port de Barcelona, a Euskadi l’associació de consumidors de drogues Ai Laket va alertar de la venda de MDMA fals a les tres províncies basques. Va arribar per quedar-se.

És dipentilona i no èxtasi. Al País Basc, la Guàrdia Civil i l’Ertzaintza ja han requisat en diverses ocasions aquesta substància, detectada per primera vegada el 2018 a l’aeroport d’Hondarribia. Abans arribava en equipatges de viatgers africans. Últimament arriba en enviaments postals, sobres d’aparença comuna i corrent. El seu origen: la Xina; altres vegades és l’Índia.