Estudi

Els objectes quotidians que augmenten el risc de diabetis

Els experts recomanen llegir les etiquetes dels productes, ja que allà s’indica si contenen els nocius ftalats

Els objectes quotidians que augmenten el risc de diabetis
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els ftalats són unes substàncies químiques que es troben en infinitat de productes domèstics, i poden arribar a provocar efectes potencialment nocius per als que les manegen. Ara, un nou estudi ha conclòs que determinats metabòlits d’aquests ftalats estarien associats a una incidència de diabetis més gran al llarg de 6 anys, avança infodiabetico.com.

 Els ftalats es poden trobar en una gran varietat de productes d’ús habitual, com articles de cura personal i joguines infantils, passant per envasos de plàstic de tot tipus, o les en teoria inofensives cortines de la dutxa. Ja se suposava que una exposició prolongada a aquests ftalats podria arribar a provocar problemes respiratoris, reproductius i de desenvolupament... però ara s’ha descobert que l’assumpte podria arribar més enllà.

Se solen utilitzar com a agents plastificants als materials plàstics

Els ftalats són compostos químics derivats de l’àcid ftàlic, que se solen utilitzar com a agents plastificants als materials plàstics, especialment en el policlorur de vinil (PVC). Ara, un estudi longitudinal publicat a la revista The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism ha constatat que determinats metabòlits de ftalats podrien estar associats a una incidència de diabetis més gran al llarg de 6 anys, almenys en dones blanques de mitjana edat.

Els investigadors han manifestat en aquest sentit que «la nostra investigació ha descobert que els ftalats poden contribuir a una incidència de diabetis més gran en les dones, sobretot en les blanques, durant un període de sis anys». Per arribar a aquesta conclusió, els científics van investigar 1.308 dones de l’‘Study of Women’s Health Across the Nation (SWAN)’ durant sis anys per comprovar si els ftalats incidien en el desenvolupament de diabetis d’aquest grup poblacional.

Entorn del 5% de les dones van patir diabetis, i a més presentaven unes concentracions notablement més elevades de tots els metabòlits de ftalat, excepte dues, en comparació amb les dones que no van desenvolupar diabetis.

La sorpresa va venir a l’hora de classificar els resultats obtinguts segons la raça o l’ètnia de les dones; ja que els experts van trobar una relació directa entre els metabòlits de ftalats i la incidència de diabetis en les dones blanques, especialment aquelles que tenien sobrepès o obesitat, però no en les negres ni en les asiàtiques.

Malgrat tot, no tenen cap explicació per justificar aquesta troballa; i tot i que aquests resultats no serveixen per afirmar que l’ús de productes que contenen ftalats causen diabetis, sí que és un nou resultat que torna a assenyalar que aquests compostos, en una exposició exagerada i prolongada, poden arribar a ser nocius.

Augmenta el risc de patir diverses malalties metabòliques

Així les coses, Sung Kyun Park, autor principal d’aquesta investigació, ha advertit que «les persones estan exposades diàriament als ftalats, cosa que augmenta el seu risc de patir diverses malalties metabòliques. És important que ens ocupem ara de les substàncies químiques alteradores endocrines, ja que són perjudicials per a la salut humana».

Notícies relacionades

Sempre és millor prevenir que curar, així que mai està de més controlar l’exposició als ftalats, de manera que hi ha algunes mesures senzilles que poden prendre per aconseguir-ho. Les formes més eficaces són utilitzar recipients de vidre o ceràmica, evitar els productes de vinil, ventilar la casa, rentar-se les mans amb regularitat i triar productes naturals i ecològics.

Amb tot, la recomanació més interessant dels experts passa per llegir les etiquetes dels productes, ja que allà s’indica si contenen ftalats.