Prohibició

Galícia sancionarà amb fins a 600 euros els menors que consumeixin begudes energètiques

Podran substituir el pagament de la multa amb treballs a favor de la comunitat

Els que els venguin aquests productes o vapejadors o els hi donin pagaran almenys 3.000 euros

Galícia sancionarà amb fins a 600 euros els menors que consumeixin begudes energètiques

XOÁN ÁLVAREZ

6
Es llegeix en minuts

La prohibició que els menors d’edat consumeixin begudes energètiques o utilitzin vapejadors que Galícia implantarà l’any que ve inclourà càstigs econòmics per als que incompleixin la norma equiparables als aplicats amb l’alcohol. Un adolescent que begui algun d’aquests productes estimulants o vapegi rebrà una multa mínima de fins a 601 euros.

Així consta a l’esborrany de l’avantprojecte de llei de protecció de la salut de les persones menors i prevenció de les conductes addictives, la tramitació del qual ha iniciat la Xunta i que convertirà Galícia en la primera comunitat a aplicar aquest veto a productes com Red Bull, Monster o Energy als que no hagin complert els 18 anys, com va avançar en exclusiva ‘Faro de Vigo’, de Prensa Ibérica, el 14 d’octubre.

Aquesta iniciativa amplia la normativa vigent des de fa 13 anys i que havia vetat tot l’alcohol per als menors des del 2010. Ara, s’equipararà aquesta substància no només a les begudes energètiques, el cànnabis i el tabac, sinó també als vapejadors (dispositius d’alliberament de nicotina).

Si un menor consumeix begudes energètiques o simplement camina amb aquestes pel carrer, serà sancionat per cometre una infracció lleu, penada amb multes de fins a 601 euros en el grau mínim –tot i que en el cas del ‘botellon’ sempre s’aplica aquesta xifra des del 2010– i fins a 3.005 euros en el grau màxim. Li passarà el mateix si es tracta d’algun dels altres productes. Si qui comet la infracció és més petit de 14 anys, a més, els fets passaran a mans de la fiscalia, que decidirà com actuar contra els seus progenitors, segons consta en el projecte legal.

En la resta de casos, la multa econòmica, graduada segons la gravetat dels fets i el context, podrà ser substituïda «per la inclusió en programes preventius o assistencials o per la realització de treballs en benefici de la comunitat». El desenvolupament reglamentari de la llei especificarà aquest precepte.

El projecte legal impulsat per la Conselleria de Sanitat centra les novetats en les begudes energètiques, aquelles que contenen 32 mil·ligrams de cafeïna o més per cada 100 mil·lilitres. Aquestes begudes poden posar en perill els sistemes cardiovascular i cerebral dels adolescents, així com causar «alteracions del son, nerviosisme, irritabilitat i ansietat», apunten des de la Conselleria de Sanidade.

El seu consum ha anat creixent gradualment, però Galícia vol posar-hi fi, i així es converteix en la primera comunitat a vetar aquests productes per als menors, una línia que estudien emular almenys vuit comunitats.

L’Enquesta sobre Ús de Drogues en Ensenyaments Secundaris a Espanya (Estudes) situava el consum habitual entre els adolescents d’un 40,4% el 2021, un 31% més que el 2018, segons el mateix estudi. Suposa que al voltant de 40.000 gallecs de 14 a 17 anys recorren a aquest tipus de productes. Un 11,7%, a més, els barreja amb alcohol, pràctica «molt preocupant» per a Sanitat, ja que «aquestes begudes emmascaren els efectes de les begudes alcohòliques, cosa que facilita la realització de conductes de risc, com conduir sota els efectes de l’alcohol o mantenir relacions sexuals sense protecció».

Els ajuntaments que permetin ‘botellon’: fins a 15.000 euros

Fa 13 anys, la Xunta va llançar una norma que elvava de 16 a 18 anys l’edat mínima per consumir qualsevol tipus d’alcohol, ja que fins aleshores hi havia permissivitat amb les begudes de baixa graduació. Llavors també va vetar el consum d’alcohol a la via pública per lluitar contra el ‘botellon’. En aquesta línia, la nova legislació obre un espai d’amenaça per als ajuntaments que permetin aquestes pràctiques: s’exposaran a càstigs econòmics a partir de 3.005 euros.

S’equipara aquesta venda amb la de la marihuana a nens

No només els consumidors s’enfronten a multes, sinó també els que els venguin els productes prohibits als menors –els hauran d’exigir el DNI als taulells– o els comprin per donar-los-els després i burlar-se així de la llei. De fet, Galícia sancionarà de la mateixa manera vendre a un menor cervesa o una beguda energètica que marihuana o haixix. El càstig mínim serà de 3.005 euros i podrà arribar a 15.025 al ser considerada una infracció greu. També es preveu el tancament del local. En casos de reincidència –dues sancions greus en cinc anys– o de causar danys a la salut, les multes podrien arribar a 601.012 euros.

S’equipara així donar de beure aquests productes vigoritzants o qualsevol producte similar amb el fet de vendre a un menor «cànnabis, productes, components o derivats, en qualsevol forma o format i per a qualsevol forma de consum (llavor, planta, olis, licors, etc.)».

La normativa també vetarà la venda a domicili de begudes alcohòliques entre les deu de la nit i les nou del matí, per esquivar el veto ja aplicat des del 2010, excepte en el cas dels restaurants i similars.

Fins a 15.000 euros per regalar samarretes amb la fulla de maria a adolescents

Galícia vol acotar la publicitat dirigida als menors de productes relacionats amb l’alcohol, les begudes energètiques i el tabac, però també el cànnabis, «la substància psicoactiva il·legal més consumida entre les persones joves» i de consum «especialment perjudicial en edats primerenques». Per això, la nova llei considerarà una infracció greu regalar o vendre samarretes, encenedors, gorres o similars amb la fulla d’una planta de maria a nens i adolescents. Es castigarà amb multes de 3.005 a 15.025 euros «regalar o vendre qualsevol tipus de marxandatge amb la imatge identificativa del cànnabis» als menors d’edat en la comunitat.

Zones sense fum a 50 metres dels centres escolars

La protecció dels menors respecte al tabac i els vapejadors inclourà restriccions no només per a la seva compra i consum, sinó també per a la resta de la població. Es prohibeix fumar en marquesines i piscines i s’amplia el veto en escoles i instituts i edificis administratius. Quedaran lliures de fum en un perímetre de 50 metres i qui vulneri aquest precepte serà castigat amb un mínim de 601 euros, tot i que podrà substituir aquest càstig per adherir-se a un programa per deixar de fumar.

Un any per adaptar les màquines expenedores

Una vegada entri en vigor aquesta llei, les operadores de màquines expenedores disposaran d’un any per adaptar-s’hi, i retirar les begudes energètiques, vapejadors i publicitat vinculada a aquests productes, igual que van retirar en el passat els productes alcohòlics. En aquest terreny, també destaca l’obligació de separar aquestes begudes estimulants de la resta de refrescos. També hauran de diferenciar-se als establiments dedicats a videojocs els productes en funció de l’edat recomanada i la seva classificació haurà de ser visible.

Es permetrà l’accés a pubs i discoteques a partir dels 16 anys sense companyia d’adults

Per primera vegada des del 2010, els joves de 16 i 17 anys podran accedir en solitari a discoteques, pubs, sales de festa i similars, tot i que no puguin consumir alcohol al seu interior. Es tracta d’una de les principals novetats que incorpora l’esborrany de la llei de protecció de la salut de les persones menors i prevenció de les conductes addictives.

La normativa del 2010 havia prohibit l’entrada de menors en aquests establiments tret que ho fessin «acompanyats de majors d’edat amb responsabilitat sobre ells», en al·lusió al risc que consumissin alcohol.

Notícies relacionades

Ara, s’obre una finestra per tal que joves de 16 i 17 anys puguin acudir a aquests llocs d’oci sense supervisió. Els adolescents i nens per sota d’aquesta franja també podran fer-ho «sempre que ho facin acompanyats del pare, mare, tutor o guardador legal».

La intenció del Govern gallec, que obre ara el període d’exposició pública del text aprovat dijous, és aprovar la norma al Parlament gràcies a la majoria absoluta del PP a principis d’any i que entri en vigor poc després. En aquest pla resulta clau la convocatòria electoral d’Alfonso Rueda. Si s’avancen els comicis, es dissoldria el Parlament i caldria registrar la iniciativa legal en la pròxima legislatura, en cas que governés de nou el PP.