2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Una bandada de cigonyes sobrevola un edifici de Gurb (Osona). Les cigonyes es van posant sobre diferents punts de l’edifici, però algunes d’elles es dirigeixen cap a una línia elèctrica i s’acosten a la torre. «Un dia d’aquests veurem una desgràcia en directe. Una d’elles s’electrocutarà», diu un veí. «En una setmana n’hi haurà més. Per tant, més risc», afegeix, amb referència al fet que aquestes aus es troben en plena migració.

De sobte, s’observa una flamarada a la torre. Una de les cigonyes ha patit una electrocució i s’ha incendiat. «Ja està, allà ho tens. Sabia que passaria», exclama el veí. I li pregunta a un altre: «¿Ho has vist? ¿Ho tens gravat?». Aquesta escena va ser registrada aquest estiu a Osona i només és un exemple més d’un fenomen en auge: les electrocucions d’aus quan entren en contacte amb les línies elèctriques.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, la factura ambiental de les aus electrocutades en els últims 10 anys a Catalunya (només les que tenen comptabilitzades els agents rurals, ja que d’altres no es detecten) ascendeix a més de mig milió d’euros. Es calcula que les espècies protegides –i la majoria d’ocells víctimes de les electrocucions ho són– tenen un valor econòmic d’entre 100 a 300 euros, segons l’apartat de responsabilitat civil i reparació de danys que inclou la llei de protecció dels animals.

Au en combustió

El text legal considera que es podria imposar una sanció d’aquestes quantitats per cada exemplar protegit la mort del qual pugui implicar una responsabilitat civil. Els danys mediambientals causats es podrien reparar sufragant aquesta quantitat de diners. Si se sumen les gairebé 5.000 aus mortes en l’última dècada, la suma total seria de més de mig milió d’euros, que es podria arribar a reclamar a les empreses elèctriques responsables o a la Generalitat (en concret a la direcció general de Polítiques Ambientals).

Notícies relacionades

En aquests moments hi ha una investigació judicial en curs, precisament a Osona, sobre la responsabilitat d’Endesa en electrocucions d’aus. La companyia s’ha mostrat sempre disposada a col·laborar amb la justícia i fonts consultades destaquen l’acord que es va firmar anys enrere amb la Generalitat per reparar els punts negres de la xarxa de línies elèctriques, si bé és cert que a Osona hi ha una gran quantitat de línies en mans de l’empresa Estabanell.

Aquest tipus electrocucions, amb incendi inclòs, no són habituals. De vegades, les aus toquen un sol cable elèctric o una sola base de la torre i s’electrocuten, però sense arribar a socarrimar-se. En algunes ocasions, aquestes aus queden ferides, però no moren. Algunes s’arriben a recuperar. En canvi, quan entren en contacte amb dues bases alhora, poden entrar en combustió. Quan l’ocell cau a terra, amb les plomes enceses, hi ha risc que provoqui un incendi.

Temes:

Medi ambient