Festa popular

Vídeo | Els Castellers de Vilafranca tornen a fer història: carreguen un inèdit 9 de 9 amb folre

3
Es llegeix en minuts

Els Castellers de Vilafranca han tornat a fer història. Després de la gesta aconseguida l’any passat en la diada de Tots Sants, quan van aconseguir aixecar el primer pilar de nou pisos, amb folre, manilles i puntals de la història, aquest migdia la colla ha aconseguit carregar un inèdit 9 de 9 amb folre. Es tracta d’una construcció complexa composta per nou pisos d’alçada i nou persones per pis i que, en total, ha necessitat gairebé 500 persones per aixecar-lo. Fins ara, només s’havia intentat en assajos, amb èxits parcials, però mai en una competició oficial. Per això la gesta d’avui dels verds ha sigut rebuda amb tant entusiasme entre els amants dels castells. «Hem aconseguit una cosa històrica. És la prova que res és impossible», comenta emocionat Sisco Benet, el cap de colla de Vilafranca.

La formació s’ha erigit en una plaça plena a vessar amb més de 6.000 assistents. És aquí on els verds han iniciat a construir aquest complex castell. Els ideòlegs d’aquesta estructura van plantejar, al principi, aixecar-la amb tres enxanetes simultanis. Però aquest dimecres, els Castellers de Vilafranca ho van intentar amb només un. En total, van aconseguir reunir una pinya de més de 500 persones i que, en total, pesava més de 12.000 quilos. La construcció s’ha alçat amb tota la seva esplendor fins a la formació de la tercera aleta. És aquí on ha s’acabat desplomant entre els aplaudiments del públic. «Ha sigut una llàstima no poder-lo completar del tot, però això no treu que estiguem davant un èxit inèdit. Mai ningú s’havia atrevit a portar a un nou de nou amb folre a plaça», afegeix Benet en declaracions a aquest diari. 

«Mai ningú s’havia atrevit a portar a un nou de nou amb folre a plaça»

Sisco Benet

Cap de colla

Segons explica el cap de colla dels verds, han fet falta més de cinc mesos d’assajos per aconseguir aixecar aquesta formació. «Això és una cosa que s’aconsegueix després de tot un any de feina. Has d’estudiar totes les peces disponibles i com cada un pot aportar el seu gra de sorra per aconseguir una cosa així», explica després de la jornada d’aquest dimecres, amb què s’acaba la temporada castellera d’aquest any. «Ara toca descansar. L’any que ve, com sempre, tocarà començar de zero», assegura.

Una altra de les curiositats de la jornada, explicada pel reporter Agustí Forné al ‘324.cat’, és la història d’un dels protagonistes de la gesta. Es tracta de Bru Terrades Baumala, l’enxaneta de només 8 anys que ha coronat aquest històric castell i que també va ser un dels participants del videoclip del raper nord-americà Travis Scott en què es veia l’intèrpret vestit de verd i afegint-se a la colla de Vilafranca. «He anat ràpid, amb calma i concentració», afirma el jove en relació amb l’èxit aconseguit aquest dimecres.

Jornada històrica

Notícies relacionades

L’inèdit 9 de 9 dels de Vilafranca ha arribat després que els verds hagin descarregat un altre gran castell de gamma extra, el 3 de 10 amb folre i manilles, i un pilar de 8 amb folre i manilles. Durant aquesta última diada castellera de Tots Sants, celebrada aquest dimecres a la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès (Barcelona), també ha destacat l’actuació dels Capgrossos de Mataró, que han lluït la torre de 9 emmanillada; dels Xiquets de Tarragona, que han completat el 7 de 8, i dels Castellers de Sants, que han aconseguit el 4 de 8.

https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FVerds%2Fstatus%2F1719707923742413135&widget=Tweet

La jornada castellera d’aquest dimecres també ha aconseguit una gran quantitat d’aplaudiments en les xarxes socials. El vídeo de la gesta ha aconseguit més de 25.000 reproduccions, així com centenars de ‘likes’, en menys d’una hora. El líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, ha volgut compartir la seva enhorabona per la gesta aconseguida per la colla de Vilafranca. «Un any més deixant-nos sense paraules. Enhorabona verds», ha escrit Illa en un missatge compartit en la xarxa social ‘X’ (abans coneguda com a Twitter).