Per primera vegada

Els Castellers de Vilafranca omplen el Liceu per celebrar els seus 75 anys

Els Castellers de Vilafranca omplen el Liceu per celebrar els seus 75 anys

ACN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

ElsCastellers de Vilafranca han omplert aquest dissabte a la nit el Liceu de Barcelona per celebrar els 75 aniversari de la colla. L’acte, conduït per la comunicadora Elisabet Carnicé i l’actor David Bagés, ha repassat la història de l’entitat des de la seva fundació el 1948 i s’ha acabat amb un 4 de 9 amb folre a l’escenari.

La celebració ha estat amenitzada amb la música en directe de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, que ha arrenjat peces tradicionals per a l’acte, i el Quartet Mèlt. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha posat en valor la tasca «inclusiva» del grup: «Els de Vilafranca sou exemple d’abraçar tothom», ha dit. Aquesta és la primera vegada que una colla castellera actua al Liceu.

L’acte, que ha començat a dos quarts de vuit de la tarda, ha donat el tret de sortida amb una muixeranga i un 4 de 6 amb gent vestida de carrer representant els primers veïns de Vilafranca que aixecaven castells. Durant la gala també s’han construït quatre pilars de cinc i cinc pilars de quatre. En total, 400 castellers han pujat a l’escenari durant la celebració.

El president dels Castellers de Vilafranca, Carles Mata, i el cap de colla, Cisco Benet, han retut homenatge als líders de grup que els van precedir. «Els autèntics protagonistes són els Castellers de Vilafranca, des de les petites enxanetes als primers que es va posar al capdavant del grup», van dir mentre es projectaven il·lustracions de tots els presidents i caps de colla verds.

Són universals

En aquest sentit, Mata ha expressat que els valors dels castellers són «universals» i ha explicat que aquesta tradició és reconeguda arreu del món «tot i que sovint la gent no en sigui conscient». «D’una cosa tan local es parla a l’altra punta del món», ha dit. Per la seva banda, Benet ha afegit que s’ha de mirar endavant amb la mateixa il·lusió i empenta que els que fa 200 anys van començar a fer castells. «La nostra obligació és continuar lluitant malgrat les adversitats i fer possible l’impossible», va assegurar.

Notícies relacionades

El president Aragonès ha agraït a les colles castelleres i, en concret, als Castellers de Vilafranca la tasca «inclusiva» que fan: «Els de Vilafranca sou exemple d’abraçar tothom». Aragonès va expressar que els valors que transmeten són els que vol transmetre el país. «Quan ens visiten governs estrangers i ens pregunten com és el país expliquem què són els castellers: som capaços de tancar files i ens ajudem perquè el més petit pugui pujar a dalt de tot i toqui el cel en nom de tots», ha explicat.

Concert de gralles

En la mateixa línia, la presidenta del Parlament, Anna Erra, ha felicitat els 75 anys del grup i ha agraït que donin a conèixer la tradició «tan catalana» de fer castells: «Ens omple d’orgull com a país». Abans de començar l’acte, un grup de grallers ha tocat al vestíbul del teatre mentre el públic entrava al recinte. El guió i la direcció de la gala ha anat a càrrec de la companyia de teatre Comediants.