Activistes per la pobresa energètica porten al Parlament els talls de llum perpetrats pels Mossos

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des que van començar l’escola, cada dia, una trentena de menors a Sabadell (Vallès Occidental) ocupen taules i cadires dels bars del seu barri per poder fer els deures. A casa no hi ha llum. Els antiavalots dels Mossos, requerits per Endesa, la hi van tallar el mes de juny passat, malgrat tractar-se de llars en situació de vulnerabilitat acreditada pels Serveis Socials del municipi. No són els únics. L’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) ha constatat 87 llars on els Mossos i Endesa els han tallat la llum abans de conèixer si són famílies pobres ateses per serveis socials i que tenen dret a un comptador social provisional segons l’acord entre la Generalitat i Endesa. «Cal que es garanteixin els drets de les famílies i s’aclareixi un protocol de manera urgent», ha implorat María Campuzano, portaveu d’APE, en una roda de premsa al Parlament.

El cas de Sabadell és, probablement, el que compta amb més afectats: 27 famílies, moltes d’elles amb informes de vulnerabilitat acreditada pels serveis socials. Però en total, els activistes de l’APE compten 87 vivendes, amb almenys una vintena de menors afectats, a Manresa (Bages), Barcelona, Sabadell i Ponts (la Noguera). «Al principi pensàvem que eren casos puntuals, però ens hem adonat que és un situació que es va repetint. Estem convençuts que hi ha més afectats que no ho estan denunciant», explica Campuzano.

Segons l’APE, i també segons confirmen fonts d’Endesa, el protocol d’actuació és el següent. En primer lloc, Endesa detecta que es comet frau elèctric en vivendes ocupades. Ells decideixen tallar el subministrament pel risc evident d’incendis o accidents elèctrics que s’han confirmat que poden ser mortals. I demanen la presència dels Mossos d’Esquadra en els casos en què hi hagi en risc la seguretat dels operaris que executen el tall del corrent. Els Mossos ho fan i s’executa el tall. «Però en tot aquest procés no hi ha cap document que ho acrediti ni es tenen en compte els drets d’aquestes persones afectades», es queixa Campuzano.

No obstant, segons l’acord històric entre Generalitat i Endesa, firmat el 2021, les famílies vulnerables acreditades pels serveis socials municipals, que estan esperant un pis de lloguer social i s’han vist obligats a ocupar una vivenda, tenen dret a tenir un subministrament estable, legal i regular al corrent elèctric, com ja es fa amb les companyies d’aigua. Endesa es va comprometre a instal·lar comptadors socials en aquests casos (ja se n’han col·locat 48 a Catalunya segons Endesa).

«Estan incomplint l’acord, i això té efectes directes en la salut física i mental, i en la seguretat d’aquestes persones: la gent s’escalfa o s’il·lumina amb mètodes alternatius que són molt més perillosos i tenim autèntics drames», afirma Campuzano, que recorda com moltes famílies han sigut víctimes d’incendis, alguns de mortals, per haver utilitzat espelmes o haver-se escalfat amb brasers. Endesa, per la seva banda, assenyala que el que han de fer les administracions és oferir una vivenda social a les famílies necessitades perquè no hagin de viure en aquestes condicions. Actualment, les llistes d’espera per a un pis social pot superar els dos anys.

Reunió entre consellers

Notícies relacionades

Fa cinc mesos que els activistes demanen una reunió amb els consellers d’Interior, Joan Ignasi Elena, i Drets Socials, Carles Campuzano, per plantejar-los la seva solució. «És un tema que cal abordar: que quan els Mossos rebin una sol·licitud d’Endesa, en comptes d’enviar-hi els antiavalots, comprovi amb Drets Socials si hi ha famílies vulnerables», ha demanat Campuzano. «Això ens permetria parar els talls i tramitar els comptadors socials per garantir els drets dels afectats i complir el conveni», insisteix l’activista.

A falta de poder tenir aquesta trobada, l’APE ha mantingut una reunió amb els diputats que assisteixen en les comissions d’Interior i Drets Socials i els ha entregat un informe amb tots els casos que s’han trobat. A la trobada hi han assistit tots els grups, excepte Vox. «Ha sigut molt útil i els diputats d’ERC s’han compromès a fer possible que aquesta reunió que demanem existeixi», ha indicat Campuzano.