Un nen de 15 anys confessa que es vol suïcidar pel ‘bullying’ que pateix
3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Només té 15 anys i al cap ja té idees de suïcidi. No pot més amb el ‘bullying’ que pateix a l’institut, i la seva direcció no mou ni un dit per protegir-lo i ajudar-lo. És la tristíssima història d’A. L., veí de Deltebre (Baix Ebre) i diagnosticat ambautisme de grau u (Asperger) i altes capacitats. És alumne de 4t de l’ESO. Li agraden les matemàtiques, els idiomes, els jocs de taula i pintar. Però es vol treure la vida.

A. L. va fer la duríssima confessió després d’assistir, amb la seva mare, a una conferència impartida dissabte pel pare de Kira López, una nena de 15 anys víctima de ‘bullying’ i que es va suïcidar el maig del 2021. Quan José Manuel López va acabar de parlar, va convidar el públic de l’auditori Felip Predell de Tortosa a agafar el micròfon i fer preguntes.

A. L. no va dubtar a demanar la paraula. Va deixar tothom sorprès a l’explicar com l’assetjament escolar que pateix li ha tret les ganes de viure. Va explicar com ha pensat treure’s la vida amb un ganivet o tirant-se al buit. La seva mare es va estremir. «Sabia que tenia idees així, però no en sabia els detalls. Em vaig quedar impressionada i continuo impressionada. Fa tres anys que estem així. A l’institut no han fet res. No hi confio. No faran res per ajudar-lo», explica a aquest diari la mare, que prefereix mantenir l’anonimat. A causa del trastorn de neurodesenvolupament que té, el seu fill va un dia a la setmana a l’institut. La resta acudeix a unes classes de suport. «Té un pànic absolut a anar a classe», afegeix la mare.

El pare de la Kira explica que l’institut Deltebre mai li ha obert un protocol d’assetjament escolar. «Haurien de fer-ho. I no només això, sinó també un altre protocol antisuïcidi. Aquest nen no està per anar a classe. No pot més amb l’assetjament. L’institut li hauria de donar permís per estudiar a casa almenys un temps. Si ningú hi fa res, a aquest nen el perdrem. I ja sabem qui en seran els responsables», explica.

Notícies relacionades

En un missatge a les xarxes socials, López demana a la consellera d’Educació, Anna Simó, que «intervingui sense demora per garantir un tracte digne a aquest menor i, sobretot, per evitar que sigui un número més en les terribles xifres que tots coneixem de problemes de salut mental i suïcidis». López critica que les autoritats fan moltes campanyes publicitàries contra l’assetjament a les aules, però, en realitat, «no hi ha ni mitjans ni voluntat d’acabar amb el ‘bullying’ i protegir-ne les víctimes».

«Quan un noi de 15 anys plora i crida ple de dolor, quan parla de les seves idees suïcides, és perquè ja no pot més. Ens està demanant ajuda. Ell no vol morir, vol deixar de patir. Ell ja ha fet el que les famoses campanyes de lluita contra l’assetjament escolar li han demanat: ¡ell ho ha explicat, ha actuat! No tots en són capaços, per desgràcia. ¿Què li oferirem ara? ¿Com li tornarem l’autoestima i les ganes de viure? La formació i la prevenció ja arriben tard per a ell i per a molts d’altres. ¿On queda la reparació del dany? », diu.