Educació a Catalunya

El coordinador ‘antibullying’ escolar no cobrarà: la «gran aposta» d’Educació neix sense pressupost

Els centres catalans han rebut un correu en el qual se’ls informa que han d’assignar com a coordinador algú que ja faci una altra coordinació, ja que no hi ha diners per pagar a aquesta figura

L’educació afectivosexual encara no arriba de forma sistematitzada a les escoles

«I tu, ¿quantes escoles portes?»: les víctimes de ‘bullying’ exigeixen no ser elles les que canvien de centre

A1-182032726.jpg

A1-182032726.jpg / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El sentiment més generalitzat entre les direccions que aquest dilluns van rebre la notícia va ser de perplexitat. La situació resulta difícil de creure després dels pomposos actes en els quals s’havia presentat la mesura, en grans teatres per tot el territori. No hi ha diners per pagar a la nova figura del ‘coordinador de coeducació, convivència i benestar de l’alumnat’ –els ‘cocobe’, com els anomenen a Via Augusta, molt aficionats a inventar paraules–, la gran aposta del Departament d’Educació per implementar una vegada per totes la coeducació i per lluitar contra l’assetjament escolar.

Els centres que havien proposat com a docent per ocupar aquest càrrec un professor sense una altra coordinació –una cosa més que comprensible, ja que no es tracta precisament d’una coordinació menor– van rebre aquest dilluns un correu del Departament d’Educació en el qual se’ls sol·licita canviar de persona per una altra que ja ocupés (i cobrés) un càrrec a l’equip directiu, una tutoria o una coordinació, ja que els diners per a coordinacions «s’han mantingut igual que el curs passat» i «no poden pagar més coordinadors».

Aquest petit detall –que ningú va pensar a reservar una partida per pagar la flamant coordinació– no es va comentar als actes amb què van omplir teatres, no. «De les misèries ens n’informen per ‘mail’», s’indignava una directora, sentiment compartit per la majoria de direccions, ja tensades, a les quals ara se suma haver de buscar algun docent o membre de l’equip de la directiva que vulgui assumir ser el ‘cocobe’ a canvi de res. «Una cosa que, a més, va contra l’essència del mateix projecte, ja que ja havíem buscat les persones amb sensibilitat i ganes d’assumir aquest repte i que en alguns casos ja havien començat a formar-se i ara toca dir-los que no per un incomprensible error de planificació», comenta enfadat un altre director.

Segons assenyala el departament al polèmic correu, «s’ha vist obligat» –segons les seves paraules– a paralitzar les assignacions de càrrecs als centres que havien proposat un coordinador sense càrrec (ja que suposaria haver de pagar-li, ja que, sobre el paper, la figura de coordinador s’ha de pagar, tot i que de forma incomprensible no van reservar diners per fer-ho). «Us demanem que reviseu l’assignació de càrrec ‘cocobe, que ha de recaure en càrrecs directius o coordinadors, només d’aquesta manera els podrem validar», acaba el correu, que dona de marge fins al 7 de novembre per nomenar un càrrec, que, segons la consellera d’Educació, Anna Simó, ha repetit en infinitat d’ocasions, suposadament ja està funcionant. «S’inventen un càrrec per la cara i sense reducció ni cobrar», s’escandalitza un altre director.

Notícies relacionades

Mar Hurtado, presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, compartia dilluns a la nit el tuit d’un docent que mostrava el correu rebut als centres (que va córrer com la pólvora a les xarxes del professorat català) amb un missatge clar: «Són aquestes coses les que ens esgoten. Necessitem serietat i rigor, el mateix que se’ns demana com a docents».

La creació d’aquesta figura (que neix amb mal peu) està prevista a la LOMLOE i arriba després d’un curs negre l’any passat, després del suïcidi de Sallent, i la denúncia de docents i famílies de la necessitat d’afrontar el ‘bullying’ d’una altra manera.