Gestió de residus

El Govern insta a implantar el porta a porta per millorar les dades pèssimes de reciclatge de Barcelona

El Govern insta a implantar el porta a porta per millorar les dades pèssimes de reciclatge de Barcelona

Laura Guerrero

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Les últimes dades evidencien l’estancament de Barcelona i els seus voltants a l’hora de separar les escombraries. L’àrea metropolitana de Barcelona és la regió de Catalunya amb menys percentatge de reciclatge: només se separen correctament el 38% dels residus. Les altres coses, sis de cada deu quilos d’escombraries rebutjades, acaben al contenidor de la fracció resta. Per revertir aquesta situació, el Govern insta a posar en marxa mètodes com la recollida porta a porta.

Les conclusions d’aquest últim balanç són importants, perquè situen les ciutats més poblades en un escenari molt negatiu. Els objectius de la Unió Europea són lluny i la mitjana de reciclatge de tot Catalunya es veu llastada per les dades de ciutats com Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet o Badalona.

«Ha arribat l’hora que les grans ciutats es posin les piles i canviïn de model»

Segons Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), ha arribat l’hora de les grans ciutats: «Les hem recolzat a través de subvencions que promouen els sistemes de recollida eficients. Manresa i Mataró en són un exemple». Peraire opina que, si el sistema actual, amb els contenidors de reciclatge clàssics, no es canvia, no hi ha marge de millora: «Ja hem arribat al límit del que podem aconseguir amb aquest sistema. El que correspon ara és avançar cap a altres models». El Govern està ultimat la llei catalana de residus, un text que arriba amb molt retard, en el qual s’apostarà fort pel porta a porta.

Millora escassa

De les comarques de Barcelona analitzades, el Maresme és la que aconsegueix un millor índex de recollida selectiva, el 46%. La pitjor, després de l’àrea metropolitana, és el Baix Llobregat, amb el 42%. El Vallès Occidental arriba al 43%, i el Vallès Oriental, al 44%. En els últims anys, sempre s’ha oscil·lat entre el 30% i el 40%, sense cap tendència positiva.

¿Per què el porta a porta és el millor mètode segons la Conselleria d’Acció Climàtica? Peraire ha explicat que gairebé tots els municipis que apliquen aquest model superen el 50% d’escombraries ben separades. De fet, els cinc pobles amb millors dades (Matadepera, Santa Eulàlia de Ronçana, Ullastrell, Sant Esteve de Palautordera i Rellinars, tots al Vallès) han utilitzat aquesta fórmula, en la qual els residus es recullen casa per casa. Aquests municipis van vorejar el 90% de recollida selectiva.

Notícies relacionades

I els contenidors intel·ligents, els que s’obren amb un xip quan ho reclama l’usuari, ¿no serien una bona opció? Peraire considera que qualsevol mètode eficient és bo, però adverteix que el més eficaç és el porta a porta.

En total, durant l’últim any, sense comptar la runa de les obres, aquestes cinc comarques (els dos Vallès, el Baix Llobregat, el Barcelonès i el Maresme) van generar 2,1 milions de tones de residus. Això és un 1,4% menys que el 2021. Continuar reduint la quantitat de residus és important, però també s’han de separar de manera adequada. I el problema és que d’aquests 2,1 milions de tones, un 60% acaben al contenidor gris.