El crim de les bessones Vázquez: el jurat declara culpables d’assassinat els tres acusats

EL PERIÓDICO

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jurat ha declarat culpables del delicte d’assassinat les bessones Dolores i Pilar Vázquez i la parella sentimental d’aquesta última, Isaac Gil. El tribunal popular els atribueix la mort de Pedro Fernández, nòvio de la Dolores, la nit del divendres 9 de juliol al dissabte 10 del 2021 a Sabadell. El jutge va ordenar l’ingrés a la presó de la Dolores, que es trobava en llibertat. La fiscalia reclamava 22 anys de presó per a la Pilar i l’Isaac i 23 anys per a la Dolores. El tribunal popular considera que sí que hi ha traïdoria perquè van planificar el crim, però no acarnissament, perquè no hi va haver intenció de generar un patiment afegit a la víctima, que va rebre fins a 12 cops al cap fins a destrossar-li el cervell. El tribunal popular ha declarat la Pilar i l’Isaac culpables per unanimitat, mentre que en el cas de la Dolores la votació va ser de vuit a favor i un en contra.

El jutge ordena l’ingrés a presó de Dolores Vázquez, per a la que el fiscal demana 23 anys de presó | La petició de pena per a Pilar Vázquez i Isaac Gil és de 22 anys

Pedro Fernández va ser brutalment colpejat amb una eina (una pota de cabra) al cap per l’Isaac, segons ell mateix va confessar. Primer, a l’habitació del pis de la Dolores, on estava dormint. Malgrat l’agressió, va poder escapar i va intentar fugir per l’escala de l’immoble. Darrere d’ell va sortir l’Isaac. A l’arribar a la planta inferior, l’acusat «el va caçar», com va definir el fiscal la persecució, i va continuar colpejant-lo al cap, fins que la víctima va caure al terra inconscient. El replà va quedar ple de sang i amb restes del cervell del Pedro, com van detallar en la vista els agents dels Mossos d’Esquadra que van portar la investigació.

Després d’acabar amb la vida del Pedro, tant l’Isaac com les bessones Vázquez van netejar el replà per no deixar rastre i van traslladar el cos sense vida a la vivenda de la Dolores, on una patrulla dels Mossos el va trobar embolicat en una manta. Dos veïns van gravar a través de l’espiell de la porta de les seves cases com els acusats netejaven el terra. Fins i tot també com l’Isaac va arribar a posar el peu al cos del Pedro per comprovar que estava mort. Les acusacions van mantenir que tots tres van tramar la mort del Pedro i així ho ha confirmat el jurat, que, a més, han rebutjat que els tres processats tinguessin algun tipus de trastorn psíquic que alterava les seves facultats, partint de les proves pericials de les forenses.

Múltiples cops al cap

Notícies relacionades

El jurat ha ratificat en general el relat del fiscal i de l’acusació particular, exercida per l’advocat Joan Pagán. Així han dictaminat que la Dolores va trucar al Pedro i li va demanar que acudís aquella nit a la vivenda per dormir junts. I quan es trobava ja en aquest dormitori, amb la Dolores, els altres dos acusats, és a dir els seus cunyats, van irrompre a la casa. L’Isaac, mogut amb la intenció d’acabar amb la seva vida i actuant en comú acord amb aquesta finalitat amb les dues dones acusades, va agredir el Pedro. Li va assestar «múltiples cops amb la palanca metàl·lica, colpejant-li al cap amb extremada violència. Fins que es va desplomar al replà.

L’Isaac va colpejar el Pedro almenys en 12 ocasions al cap, i d’aquesta manera li va provocar la mort pel gravíssim traumatisme cranioencefàlic que va produir. L’atac va ser de tal virulència que li va causar la destrucció parcial de la massa encefàlica i una hemorràgia cerebral i facial. El jurat considera que el Pedro no va poder defensar-se (desmenteix la tesi de la defensa que el mort es va abalançar cap a l’Isaac) i que ni la Dolores ni la Pilar van fer res per evitar l’assassinat. Per al jurat popular la Pilar va influir l’Isaac, que era la seva parella, perquè acabés amb la vida del Pedro. Els ‘nueve hombres sin piedad’ han tingut en compte per justificar que era un pla preconcebut els àudios que es van trobar als mòbils dels processats i també en els vídeos on es veuen les bessones netejar el replà del pis on es va desplomar la víctima. En la seva última intervenció, tant la fiscalia com l’acusació particular van al·ludir al «clar menyspreu envers la vida» de l’Isaac, mentre que les defenses han sol·licitat que es qualifiquin els fets com un homicidi.