El crim de les bessones Vázquez: el fiscal es recolza en els àudios dels acusats i descarta maltractaments

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Recta final en el judici contra les bessones Dolores i Pilar Vázquez i la parella d’aquesta, Isaac Gil, per la mort de Pedro Fernández, el nòvio de la primera. Al seu informe final, de més de dues hores, el fiscal Manu Sancho va desgranar les proves que, al seu entendre, demostren que els tres processats van planificar assassinar la víctima la nit del 9 de juliol al 10 del 2021 al domicili de la Dolores a Sabadell. Però en va destacar una: els àudios de les converses entre els acusats trobades als seus telèfons. «Una vegada que estigui fregit, allà es remata», li va arribar a dir l’Isaac a la Pilar. L’acusació pública va reconèixer que no s’ha pogut dilucidar el motiu del crim, però va rebutjar que fossin els maltractaments que la Dolores atribueix al Pedro, perquè no hi ha indici d’això, tot i que va precisar: «¿Si fos cert que hi va haver maltractament, això justificaria els fets?». El que és clar és que la relació era tòxica.

Quan acabi la sessió d’aquest dimarts, li tocarà el torn al jurat, que haurà de decidir si els processats són culpables o innocents. «Aquí estan actuant com a jutges», els va recordar el fiscal, que demana 24 anys de presó per a la Pilar i l’Isaac i 24,5 per a la Dolores. «El que es va fer va ser una autèntica barbaritat i es va planificar d’una forma esgarrifosa», va recalcar. A partir d’aquí va començar a explicar les proves que corroboren, al seu entendre, que els processats van planificar l’assassinat, i, en especial, es va recolzar en les gravacions de les converses telefòniques. En va destacar una, la que van mantenir la Pilar i l’Isaac dos dies abans del crim i en la qual la dona li diu que la seva germana Dolores «està fumuda, fumuda», que «no aguanta més», que «d’aquest divendres no vol que passi» i parlen d’utilitzar cloroform perquè el Pedro s’adormís i després «rematar-lo». «Es fa divendres a la nit». «Va ser com una condemna de mort; hi van posar dia i hora» i es «van vantar de com matar el Pedro».

El fiscal va argumentar que la mort del Pedro va ser un assassinat amb traïdoria, ja que va ser «agredit de forma sorprenent sense que pogués defensar-se», i amb acarnissament, per la multitud de cops que va rebre la víctima al cap amb una barra metàl·lica (pota de cabra). L’Isaac, va remarcar, «va executar un pla» dissenyat per endavant. L’acusació pública, fins i tot, va al·legar que les bessones podrien haver evitat l’agressió, però no ho van fer. «No van fer res perquè el pla finalment s’executés», va asseverar, ja que «sabien que matarien el Pedro» a «sang freda».

Menyspreu i gairebé burla

Notícies relacionades

L’acusació pública va desenvolupar la seva acusació: l’Isaac va agredir primer el Pedro a l’habitació on dormia amb la Dolores, la seva nòvia. La víctima va poder escapar cap a l’escala de l’immoble. «El pla els va fallar perquè no comptaven amb la possibilitat que el Pedro sortís de casa. Va ser caçat durant el trajecte. Va ser colpejat d’una forma brutal i salvatge», va insistir el fiscal. Per a ell, les gravacions que revelen la planificació del crim són «estremidores» i «esgarrifoses», no només pel que s’hi diu, sinó per la manera de parlar dels acusats. «És un menyspreu el que diuen de la mort del Pedro», fregant la «burla», va emfatitzar. «Hi havia data d’execució», va etzibar. «¿El motiu, per què va passar?», va preguntar. Ell mateix es va respondre: «La llei no necessita que se sàpiga». Això sí, va deixar clar que la víctima «va patir» i «l’agressió va ser inhumana i brutal».

L’advocat de la família de la víctima, Juan Pagán, va recalcar que tots hi estaven d’acord i que va ser la Pilar la que «va encarregar» a l’Isaac executar el «brutal» pla, que, segons la seva opinió, era «preconcebut» i va ser «orquestrat minuciosament». La intenció era acabar amb la vida del Pedro i que aquest no pogués escapar i «així ho van fer», va insistir. Com el fiscal, va rebutjar els maltractaments i es va aturar en algunes de les converses trobades als telèfons mòbils. Però en va destacar una enviada per la Dolores hores abans del crim, en la qual la dona va dir al que era el seu nòvio: «Un petó fort, t’estimo». «Quina fredor», va exclamar el lletrat.