El fiscal en el crim de les bessones Vázquez: «El Pedro va patir molt més del necessari»

MANU MITRU

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ja en la seva primera intervenció, el fiscal va ser contundent: Les bessones Dolores i Pilar Vázquez «van elaborar i van participar en un pla» per assassinar Pedro Fernández, la parella sentimental de la primera, la nit del divendres 9 de juliol al dissabte 10 de juliol del 2021 a Sabadell. «Qui va assassinar va ser l’Isaac (Gil el tercer acusat). La Pilar i la Dolores no van agredir directament, sinó que van participar en el pla per matar el Pedro», va recalcar aquest dilluns en el judici l’acusació pública, que reclama 24 anys de presó per als acusats. I va anar més enllà, al fer menció que el crim va ser comès amb traïdoria, sense que el mort pogués defensar-se, i amb acarnissament. «Pedro Fernández va patir molt més del necessari per morir», va asseverar.

Els processats van escoltar amb la mirada perduda l’al·legat del fiscal, de l’acusació particular, Juan Pagan, i les defenses. La Pilar i l’Isaac, que són a la presó, es van asseure un al costat de l’altre al banc. La Dolores, que està en llibertat, va deixar una plaça lliure al mig. Aquesta havia arribat a primera hora del matí a l’Audiència de Barcelona, on se celebra el judici. Va passejar pel carrer amunt i avall i després es va acomodar als bancs de l’exterior de la sala de vistes. Després de l’elecció del jurat, cap a les 13.15 hores, va accedir a l’habitacle. Allà es va trobar la seva germana, Pilar, i el seu cunyat, Isaac. A l’acabar la primera sessió, les dues bessones es van saludar i van acariciar mútuamente la mà.

«Els tres acusats es van posar d’acord a matar el Pedro. I ja està. Aquesta és la foto de l’acusació», va assegurar el fiscal en la seva intervenció. A davant tenia el jurat que ha de decidir sobre la culpabilitat i innocència de les bessones Vázquez i de l’Isaac. Els processats, a l’entendre de l’acusació, van elaborar el crim i l’Isaac el va executar al domicili de la Dolores quan la víctima estava adormida. Li va assestar «múltiples cops» amb una palanca metàl·lica (una pota de cabra) que li van impactar al cap amb «extremada violència». El Pedro va poder escapar i dirigir-se a l’escala de l’immoble, però l’Isaac el va perseguir fins que es va desplomar, segons la fiscalia. L’advocat de la família de la víctima va afegir que aquest pla era «preconcebut», «orquestrat» i va ser executat «d’una manera metòdica», alhora que va reiterar que l’assassinat es va cometre amb traïdoria i acarnissament.

Declarar la veritat

Notícies relacionades

Si el fiscal va ser taxatiu, el mateix va ser Juan Manuel Taberner, el defensor de l’Isaac: «El meu client no és innocent. Declararà tota la veritat. Però no hi ha traïdoria, ni acarnissament». És d’esperar que aquesta incògnita llançada sigui aclarida aquest dimarts, quan siguin interrogats els tres processats. Les defenses de les bessones Vázquez, almenys en els seus escrits provisionals, són similars i al·ludeixen que totes dues van actuar per «ofuscació» i «rampell», de «manera antomàtica», davant els suposats maltractaments infringits per la víctima a la seva parella, Dolores. Opinen, que, a tot estirar, només van encobrir l’Isaac. El lletrat de la Dolores, Javier Rodrigálvarez, i l’advocada de la Pilar, van fer menció al cas de Rocío Wanninkhof, assassinada brutalment el 9 d’octubre de 1999 a Mijas. En aquest procés, una de les persones que es diu igual que una de les ara acusades, Dolores Vázquez, va ser declarada culpable per un jurat a l’Audiència de Màlaga i al cap d’uns anys, al resoldre’s el crim de la jove Sonia Carabantes Guzmán, es va descobrir que l’ADN del seu assassí, Tony King, coincidia amb el trobat en el cas Wanninkhof. Aquesta Dolores Vázquez va ser exonerada després de 519 dies a la presó.

En el cas de les bessones Vázquez hi ha una sèrie de proves que presumptament les incriminen. Quan els Mossos, alertats pels veïns, es van personar la nit del crim al domicili de la Dolores, on es va cometre l’assassinat, es van trobar l’Isaac fregant el terra de la planta inferior de l’immoble i aquest va mentir assegurant que un veí havia caigut. Després, seguint el rastre de sang, van voler entrar a la vivenda de la processada, però aquesta es va negar a obrir la porta. Quan finalment els policies van aconseguir entrar, van trobar el cadàver del Pedro enrotllat en una manta. L’Isaac va confessar als agents els fets, i va inculpar la Dolores, però no la seva parella, Pilar. A més, existeixen vídeos gravats pels veïns per l’espiell de les seves portes en les quals es veu les bessones netejant el terra on va caure la víctima, així com l’Isaac. Les sospites que l’assassinat va estar planificat es basen en els àudios confiscats als telèfons mòbils dels processats.