A partir de les 19.00

Concentració «contra la inseguretat» a Manresa: ¿qui hi ha darrere? ¿què reclamen?

Concentració «contra la inseguretat» a Manresa: ¿qui hi ha darrere? ¿què reclamen?

Oscar Bayona / Regió 7

2
Es llegeix en minuts

Manresa viurà aquest dijous a partir de les 19.00 hores una concentració convocada pel col·lectiu ciutadà Manresa Diu Prou contra la inseguretat que consideren que hi ha a la capital del Bages. El detonant de la protesta va ser una baralla multitudinària que es va produir fa dues setmanes al Passeig de Manresa, quan dos grups de joves es van enfrontar en ple centre i a plena llum del dia. La convocatòria s’ha viscut amb tensió al municipi, dividit entre partidaris i detractors.

La protesta sorgeix «d’una preocupació compartida entre veïns, comerciants, restauradors, jubilats i professionals de diferents sectors sense pertinença a cap partit» que creuen que la ciutat té un problema de seguretat que s’ha vist agreujat arran d’aquesta baralla.

¿Qui hi ha darrere de la manifestació?

Com a signants del permís de la Generalitat per celebrar la manifestació figuren, a títol personal, els manresans Enric Pintado i Bernat Ferré. La protesta està convocada pel col·lectiu ciutadà Manresa Diu Prou i pretén buscar respostes a «una preocupació compartida de» veïns, comerciants, restauradors, jubilats i professionals de diferents sectors» que consideren que la ciutat té un problema de seguretat que s’ha vist agreujat arran de la baralla que va tenir lloc al Passeig de Manresa, insistint en el col·lectiu que no els uneix cap partit polític.

¿Qui ha recolzat la convocatòria?

De moment, la convocatòria compta ja amb el suport de la Federació d’Associacions de Veïns, Manresa Comerç, Rotary Club Manresa, així com partits polítics com Vox i el Front Nacional.

¿Quina és la posició dels convocants?

Els convocants reivindiquen el seu dret d’expressió sense ser titllats de «racistes», un atribut que consideren del tot injustificat i gratuït. Asseguren que el seu clamor anirà dirigit a l’Ajuntament de Manresa per exigir més mesures que solucionin la delinqüència i l’incivisme, i que en cap cas es toleraran actituds xenòfobes durant l’acte.

¿Qui la rebutja?

Una cinquantena d’entitats manresanes s’oposen a la concentració. Les associacions de veïns de les Escodines i de Cal Gravat també la rebutgen, igual com la Fundació del Convent de Santa Clara de Manresa.

Notícies relacionades

Tampoc assistirà a la protesta l’Ajuntament de Manresa. El Govern municipal (PSC-ERC-Impulsem) creu que la responsabilitat del consistori és «governar, prendre decisions i actuar». En aquest sentit, s’ha convocat la Taula de Seguretat per al 17 d’octubre, amb la presència del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i «més actors i entitats» de la ciutat. Junts Manresa tampoc assistirà a la concentració.

¿Què diu el manifest?

El diari de Prensa Ibérica ‘Regió7’ ha tingut accés a un dels primers esborranys del manifest que es llegirà durant la concentració. L’esborrany enumera algunes mesures com augmentar la presència i visibilitat de les forces de seguretat al carrer, ampliar la xarxa de càmeres de videovigilància, millors programes i iniciatives per millorar la inclusió social i més transparència sobre la crisi d’inseguretat.