Per la nova llei

Multa de 500 euros per deixar el gos uns minuts lligat a la porta de la farmàcia

Agents de la Policia Local van aplicar la nova llei de benestar animal sense passar 24 hores de la seva entrada en vigor

Multa de 500 euros per deixar el gos uns minuts lligat a la porta de la farmàcia

JLF

3
Es llegeix en minuts

Una jove de Vigo va deixar el seu dàlmata lligat a l’exterior d’una farmàcia a la ronda de Don Bosco uns minuts per comprar unes plantilles i, al sortir-ne, l’esperava la Policia Local amb una mala notícia: multa de 500 euros que, si paga de forma anticipada, es rebaixa a 250. ¿El motiu? Simplement, haver deixat el gos a les portes de l’establiment –al qual no poden accedir animals excepte que siguin d’assistència, com va recordar el Col·legi de Farmacèutics de Galícia, partint de la llei autonòmica d’ordenació farmacèutica– el temps que va trigar a efectuar la compra, una acció il·legal segons la nova llei de benestar animal, que va entrar en vigor abans-d’ahir, i que pot suposar una sanció d’entre 500 euros –com conduir un cotxe sense permís, fer-ho amb un detector il·legal de radars o circular a una velocitat de 70 km/h per sobre del límit permès– i 10.000.

El primer dia de la normativa, sense haver passat ni tan sols 24 hores de la seva posada en marxa, dos agents municipals ja van aplicar aquest nou marc legal que implica més obligacions i deures per a les persones amb animals al seu càrrec, com contractar una assegurança de responsabilitat civil per a les mascotes, una de les qüestions que més dubtes genera.

Ho confirma Francisco Rodríguez, de la clínica veterinària García Barbón. «Ens estan fent moltíssimes preguntes sobre la nova llei, sobretot al respecte de les assegurances», indica sobre una obligació que es retarda perquè el Govern en funcions no en pot aprovar el desenvolupament reglamentari específic; el mateix passa amb el curset de formació gratuït de tinença de gossos. «Creiem que la llei està molt mal feta», apunta.

Rodríguez destaca que hi ha «molta desinformació». «Una persona em va trucar per saber si podia enterrar un animal en un terreny privat», apunta. Sobre aquest tema, la norma indica que la baixa d’un animal de companyia per mort ha d’anar acompanyada del document que acrediti que va ser incinerat o enterrat per una empresa reconeguda oficialment per a la realització d’aquestes activitats, fent-hi constar el nombre d’identificació de l’animal mort i el nom i cognoms del seu responsable o, en el seu defecte, que quedi constància a les bases de dades de l’empresa que es va ocupar del cadàver.

«També em pregunten sobre la identificació de gats amb xips i les esterilitzacions», apunta. La nova llei assenyala que és obligatori identificar mitjançant microxip –també els gossos, fures i aus– i procedir a l’esterilització quirúrgica de tots els gats abans dels sis mesos tret d’aquells inscrits al registre d’identificació com a reproductors i a nom d’un criador que sigui al Registre de Criadors d’Animals de Companyia. «Era obligatori que gossos, gats i fures portessin microxips ja segons l’anterior llei, però no s’han molestat a comprovar-ho. No sé com ho faran ara», postil·la. Creu que aquesta norma pot provocar «més abandonaments» i menys interès per tenir una mascota per la impossibilitat de pagar l’assegurança o les restriccions tan severes.

Notícies relacionades

Des de la clínica Tea San Antón, també indiquen que hi ha «moltes preguntes» sobre la nova norma i el que més espanta és l’assegurança i el curset. Creuen que és necessària una campanya informativa prèvia a les sancions.

En una altra clínica de la ciutat mostren la mateixa opinió. «És una llei que es preocupa dels animals ben tractats i es despreocupa dels maltractats: els burros de Mijas, els cavalls de Sevilla o els gossos de caça i els que estan lligats amb corretges de metall o ficats en casetes tota la seva vida. Multaran persones que cuiden perfectament les seves mascotes», lamenten abans d’anotar que els sembla «vergonyós» que ja se sancioni sense abans fer una campanya d’avisos. «És normal deixar un gos lligat a les portes d’un negoci uns minuts mentre fem un encàrrec; haurien de fixar-se més en els amos que els deixen mitja hora per fer la compra del mes», sentencia.