Llei de benestar animal

Deixar lligat un gos davant un supermercat et pot costar fins a 10.000 euros

Les claus de la llei de benestar animal que s’ha aprovat definitivament

Llei de protecció animal: els animals salvatges que queden desprotegits

Deixar lligat un gos davant un supermercat et pot costar fins a 10.000 euros

Agustí Carbonell

1
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les dades són esgarrifoses: un animal de companyia és abandonat cada dos minuts a Espanya, segons denuncien les entitats protectores. I la gran majoria, excepte a comunitats com Catalunya i Madrid –on s’ha prohibit de manera expressa– són sacrificats.

Per raons com aquesta el Govern va aprovar el març passat l’anomenada llei de benestar animal. No obstant, no entrarà en vigor fins al 29 de setembre. I això sempre que el nou Govern sorgit de les eleccions del 23 de juliol no la derogui abans que es posi en marxa.

La controvertida llei de benestar animal obligarà a fer un curs de formació per poder tenir un gos; tenir en vigor una assegurança de responsabilitat civil, que prohibeix l’ús d’animals en circs, pessebres o processons, i a portar un registre de mascotes. La llei afecta animals de companyia i silvestres en captivitat.

A més, cada animal haurà d’estar identificat i permanentment localitzat perquè, en cas de pèrdua o robatori, les autoritats puguin ubicar-lo en un màxim de 48 hores, ja que tampoc es podrà deixar cap animal sense vigilància més de tres dies, i en el cas dels gossos el màxim seran 24 hores.

Contra l’article 27

Una de les novetats curioses que porta aquesta llei és la de l’article 27, que assegura que estarà penalitzat deixar el gos lligat sense supervisió. Això implica que no se’l pot deixar lligat sol a fanals, tanques o papereres mentre es fa la compra, per exemple.

Notícies relacionades

L’article en qüestió, en el seu apartat d), diu que queda expressament prohibit «mantenir-los lligats o deambulant per espais públics sense la supervisió presencial de la persona responsable de la seva cura i comportament».

Incomplir aquest apartat es considera infracció lleu i està penat amb «apercebiment o multa de cinc-cents a deu mil euros».

Temes:

Gossos