Crisi de la vivenda
O floridura o sou extra: l’odissea de trobar una habitació per a estudiants al Regne Unit

Trobar habitació a les principals ciutats universitàries s’ha convertit en un malson per a la majoria dels estudiants al Regne Unit. La pujada dels preus dels lloguers, d’un 8% de mitjana a tot el país, està impedint l’accés a la vivenda a molts dels alumnes britànics que depenen de beques i de subvencions per instal·lar-se a prop dels campus. A la reducció de l’oferta s’hi ha sumat un augment de la demanda en els últims anys: la xifra d’estudiants universitaris va arribar a un nou rècord l’any passat amb 2,2 milions d’alumnes repartits per tot el país.
Igual com en altres països europeus, la falta de llits disponibles per a estudiants està patint un augment exponencial en l’última dècada. Segons dades de l’empresa especialitzada de lloguer per a estudiants StuRents, seran necessaris 621.000 nous llits el 2026 per compensar l’augment de la demanda, especialment en ciutats com Manchester, Glasgow o Bristol. En aquesta última s’han detectat increments de fins a un 27% en el preu de les residències respecte a l’any passat, una situació que està provocant que alguns alumnes es plantegin deixar els estudis o buscar altres universitats més a prop de casa per evitar pagar un lloguer.
Oferta escassa
La pujada dels preus en els lloguers estudiantils, que han arribat a una mitjana de 535 lliures mensuals (618 euros), ha provocat que el 63% dels alumnes universitaris tinguin problemes per pagar l’allotjament, segons una recent enquesta publicada pel portal Save The Student. Dos de cada tres joves han hagut de recórrer a feines a temps parcial per obtenir uns ingressos extres que compensin aquesta pujada, ja que les ajudes del Govern s’han mantingut per sota dels nivells d’inflació. L’Executiu va anunciar un suport extraordinari de 400 lliures per pagar les factures de l’energia, però més de la meitat dels alumnes asseguren no haver-les rebut.
A l’augment del nombre d’alumnes en el sistema educatiu se suma una reducció de l’oferta de nous allotjaments a causa de l’increment dels tipus d’interès, que estan dificultant l’accés a préstecs per part dels promotors immobiliaris. «No hi ha nous llits als principals mercats forts, com Glasgow, Manchester i Bristol (així com Southampton i Newcastle), i només s’han afegit una mica més de 330 nous llits a Londres», explica un informe publicat per l’empresa de serveis immobiliaris Cushman & Wakefield. «Per descomptat, els limitats nivells de nova oferta han contribuït al fort augment dels lloguers», afegeix.
Condicions precàries
Notícies relacionadesL’augment dels costos per als propietaris també ha provocat una menor inversió en el manteniment de les vivendes disponibles. Alguns estudiants han denunciat en els últims mesos les precàries condicions dels pisos compartits en què viuen a través de les xarxes socials. L’Eve, una estudiant de Leeds, va publicar a Tiktok un vídeo de casa seva, amb una música de terror de fons, en el qual aixeca el paper de la paret per mostrar grans quantitats de floridura negra, un cas compartit per altres estudiants amb l’etiqueta #Blackmold. En el títol de la publicació de l’Eve s’hi pot llegir: «La teva vida en un pis d’estudiants».
L’excés d’humitat a les vivendes és el principal motiu de queixa dels estudiants: el 36% relaten problemes d’aquest tipus i lamenten que, malgrat els alts preus, no aconsegueixen obtenir un allotjament en condicions. En ciutats d’Escòcia com Glasgow o Edimburg, l’escassa oferta ha obligat alguns joves a instal·lar-se als sofàs de companys, segons va relatar el portal StuRents a finals d’agost. Una situació que ha portat els sindicats d’estudiants a exigir al Govern escocès solucions urgents per acabar amb un problema que ja preocupa més de la meitat dels alumnes arreu del país.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El restaurant preferit de Lamine Yamal
- Primera fase Així serà la futura Fira a Montjuïc: inici d’obres el 2026 i arquitectes internacionals i locals
- El Sabadell acumula capital i podria liderar una fusió alternativa al BBVA
- Multimilionari José Elías: «Si no vens, la resta no té sentit»
- Gestió hídrica Els pantans de Catalunya arriben al 46,27% de la seva capacitat gràcies a les últimes pluges
- Els germans Roca obriran un nou restaurant a l'hotel Esperit Roca el 27 d'abril
- Catalunya-Aragó El Govern assegura que no té previst tornar a apostar per uns Jocs Olímpics d'Hivern
- L’avenir de la legislatura El Govern central aplaudeix el nou pacte migratori amb Junts, però veu «molt difícil» aprovar els Pressupostos
- «Repesca» dels no immunitzats Catalunya reforça la vacunació contra el papil·loma humà i immunitzarà nois de fins a 18 anys a partir de l’abril
- Mobilitat Els estatuts de la nova empresa de Rodalies no concretaran que l’adscripció a Renfe sigui temporal