L’assassí del crim de la Mercè del 2022 continua amagat un any després

Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La nit del 24 al 25 de setembre del 2022, durant la festivitat de la Mercè anterior, un adolescent va ser assassinat a l’avinguda de Maria Cristina de Barcelona. Barrejat entre les 40.000 persones que van acudir a disfrutar dels concerts de la jornada més gran de la celebració barcelonina, la del dissabte, va ser apunyalat per un agressor que va fugir. O potser van ser més d’un. Transcorregut un any, segons les fonts policials consultades per EL PERIÓDICO, aquest crim es troba lluny de la seva resolució. L’assassí, encara no identificat, continua amagat.

La víctima era un jove d’origen migrant que havia complert ja la majoria d’edat i que en el passat havia sigut tutelat per la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya. Després de rebre les punyalades, es va desplomar al terra, a prop de la plaça d’Espanya, i va morir envoltat de persones que el miraven estranyats, sense ser capaces de conciliar l’eufòria de la festa amb la imatge d’una persona agonitzant davant els seus ulls. Alguns d’ells, a més, van gravar la seva mort amb el telèfon mòbil. Les imatges registrades van córrer per les xarxes socials.

En aquesta gravació, es pot observar el noi estès a terra i com una parella –un noi i una noia–, que són els únics que l’ajuden, tracten d’aixecar-lo. El noi, que ha rebut una ganivetada al costat que resultarà mortal al cap de pocs minuts, s’incorpora, mira espantat al seu voltant sense fixar la vista enlloc i cau de nou. En el vídeo se senten rialles nervioses i també s’aprecia algun gest al rostre d’un dels presents –incapaç d’empatitzar o comprendre la gravetat del que està veient– que només pot qualificar-se de somriure. La víctima, que no va identificada, és traslladada al cap de pocs minuts a un hospital pròxim, però mor a causa de la gravetat de les ferides.

Els agents de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de Barcelona van arrencar llavors unes indagacions que continuen obertes un any després. Els policies a càrrec de resoldre aquest crim no disposen de cap sospitós ni tampoc de cap mòbil que expliqui l’apunyalament, en part perquè la víctima no va poder declarar. I tampoc han trobat cap testimoni que faciliti una descripció d’algun implicat en l’agressió.

Notícies relacionades

Disposar de pistes sobre l’aspecte o indumentària d’algun possible sospitós hauria permès als investigadors revisar càmeres de seguretat per mirar de localitzar-lo i mirar de reconstruir per on va fugir. Però, sense saber a qui estan buscant, o sense imatges de l’esdevingut –tret del vídeo de la seva agonia, quan les ferides ja han sigut causades–, la investigació ha entrat en una via morta. Les fonts consultades per aquest diari remarquen que durant aquest any els agents han seguit diverses línies per mirar de reactivar la recerca de l’assassí, però totes les recerques han resultat infructuoses.

Només dos crims del total que es van perpetrar a Barcelona el 2022 resten sense detencions. El de la Mercè i un altre comès al districte de Sant Martí tres setmanes abans: J. M. G., un home de 43 anys i de nacionalitat dominicana, va rebre quatre trets. Els que el van matar havien vingut a buscar-lo amb aquest propòsit i es van assegurar de complir-lo. Aquesta forma de procedir dels assassins sumada al fet que J. M. G. era una persona amb diversos antecedents policials, també per tràfic de drogues, vincula aquest segon homicidi també pendent de resoldre al crim organitzat. El de la Mercè, per contra, apunta a un mòbil menys premeditat i més relacionat a una baralla amb un desenllaç fatal, un context potser més semblant al dels cinc apunyalaments que s’han registrat als voltants de la Nova Icària aquest últim cap de setmana, també en el marc de la festivitat de la patrona de Barcelona.

Temes:

Successos