Tardor càlida «històrica»: el canvi climàtic intensifica els estiuets de Sant Miquel

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

L’Aemet (Agència Estatal de Meteorologia) adverteix que l’estiuet de Sant Miquel durarà almenys 10 dies més del previst. És a dir, es mantindran les temperatures estiuenques, molt més elevades del que és habitual en aquestes dates. La calor i el cel espaiós, o com a mínim poc ennuvolat, duraran, estimen els meteoròlegs, fins als primers dies d’octubre.

A Catalunya, el Meteocat llança un avís que va en la mateixa línia. Anuncien una de dorsal –un tipus de configuració isobàrica– acompanyada per aire càlid que provocarà una pujada de la temperatura de més de 5 ºC per sobre del normal en aquesta època de l’any. ¿Això significa que no plourà en els pròxims dies? Per ara, amb la usual prudència d’aquest tipus de prediccions, les dues agències meteorològiques, la nacional i l’autonòmica, prediuen set dies secs.

Aquest escenari ja estava previst pels models climàtics de les últimes setmanes. I la causa principal a què els experts atribueixen aquest temps fora del comú és el canvi climàtic antropogènic. O sigui, les modificacions que els humans realitzem en l’atmosfera i que acceleren l’escalfament global. Una vegada més, aquest estiu s’han batut rècords de temperatures a tot Espanya: pics inusuals, una quantitat de nits tropicals i tòrrides mai observada i unes temperatures mínimes molt elevades.

Dorsal «històrica»

Ara, el que ja s’ha viscut a l’estiu es converteix en el que en un futur es pot convertir en una cosa quotidiana: uns estiuets de Sant Miquel sense diminutius, més estius que estiuet, «exacerbats per la crisi climàtica», més duradors i més intensos, en paraules dels responsables de l’Aemet.

L’agència va encara més lluny i pronostica que la dorsal anticiclònica que ens sotja serà històrica a la Península en aquestes dates. Per conèixer el caràcter tèrmic d’una massa d’aire, se sol analitzar la seva temperatura a uns 1.500 metres d’altitud, expliquen. Tenint en compte els valors registrats, es preveu que a finals d’aquesta setmana, i també a principis de la següent, s’arribin a valors de rècord càlid a Espanya ja dins de la tardor meteorològica.

Notícies relacionades

Malgrat les perspectives sense precipitacions per als següents dies, Meteocat va predir una tardor amb una quantitat de pluges similar a la mitjana. En concret, Sarai Sarroca, directora del Servei Meteorològic de Catalunya, va parlar d’un mes d’octubre una mica més humit que la mitjana i d’un novembre habitual.

Això no acabarà amb l’actual sequera, ja que es necessitaran molts mesos de recuperació perquè els embassaments i aqüífers es puguin rescabalar d’una crisi hídrica que ja s’ha allargat més de dos anys.