Investigació policial

Cop contra els narcos que nodrien d’haixix diversos clans establerts a Catalunya

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’organització criminal havia mogut aquella matinada del 30 d’agost una vintena de ‘rescatadors’ –el sobrenom que reben els homes que els narcotraficants utilitzen per descarregar farcells d’haixix de les narcollanxes– fins al port industrial de Vallcarca, un moll en desús de Sitges. Aquella nit es portava a terme una operació important, potser la més ambiciosa escomesa per aquesta banda fins ara: esperaven un carregament de 4,5 tones d’haixix que un semirígid havia transportat per mar directament des del Marroc, una quantitat de droga que al mercat negre podia superar els cinc milions d’euros. Però alguna cosa va sortir malament.

La Guàrdia Civil, que sospitava el que podia passar, havia desplegat a la zona un dispositiu de vigilància. Quan els ‘rescatadors’ van acabar de descarregar la droga de la narcollanxa i de carregar-la a tres vehicles –un tot terreny, una furgoneta i un camió–, una tasca que va acabar gairebé a trenc d’alba, els agents del Grup d’Acció Ràpida (GAR) –la unitat d’elit de l’institut armat, un grup similar al GEI dels Mossos d’Esquadra o al GEO de la Policia Nacional– es van abalançar sobre ells. La irrupció va aconseguir arrestar la majoria d’implicats, tot i que d’altres van aconseguir fugir. Entre aquests, tres traficants, els presumptes capitostos, a bord del camió.

El vehicle va aconseguir arribar fins a la carretera C-31, en direcció nord, cap a Castelldefels. Va haver de ser frenat pel GAR, els agents del qual van llançar una rastellera de punxes contra les seves rodes del davant, cosa que va provocar que el vehicle pesat es quedés sense pneumàtics i el seu morro entrés en contacte amb l’asfalt. Va lliscar 200 metres contra la tanca de la carretera i, durant la lenta frenada, els tres ocupants van saltar per mirar d’escapar, però també van ser detinguts. Entre aquests, es trobava l’únic espanyol del total de 17 homes arrestats en l’operatiu. La resta eren tots del Marroc.

Eren majoritàriament joves residents a Salt (Girona), un municipi que presenta una de les proporcions més altes de població migrada del Marroc a Catalunya, i que no estaven fitxats per les autoritats. Els investigadors sospiten que la banda els havia ‘contractat’ per portar a terme el desembarcament d’aquesta partida d’haixix, una de les més importants.

La narcollanxa, que per traslladar gairebé 5 tones d’haixix des del Marroc i fins a Sitges va haver de disposar d’una eslora d’una dotzena de metres i de 3 o 4 motors potents, va poder posar-se en marxa i fugir per mar. A bord no només portava haixix, també hi havia un menor d’edat que l’organització s’havia prestat a portar del Marroc previ pagament de la seva família perquè entrés irregularment en territori espanyol.

52 detinguts

La Guàrdia Civil portava des del 2019 investigant diversos grups criminals de traficants, o clans locals, establerts a Catalunya que compartien un proveïdor. Alguns d’ells eren a Figueres, d’altres a Mataró i d’altres a Vilafranca del Penedès. Al llarg d’aquests quatre anys, els policies han anat assestant cops puntuals contra aquests que han permès començar a estirar el fil per descobrir qui els estava venent la droga que després ells revenien directament als consumidors.

Així es van produir dues intervencions contra bandes de traficants de Mataró el març i el maig del 2022 –deu detinguts i 210 quilos d’haixix intervinguts–, una a Figueres el juny del 2022 –cinc detinguts i 270 quilos d’haixix intervinguts– i dos a Tarragona i Vallirana (Barcelona) l’agost del 2022 –dos detinguts–.

L’operació de Figueres va permetre detenir un policia local de la població que es trobava en pràctiques, tal com va explicar la periodista Anna Punsí. Es tracta del germà del màxim responsable del grup de traficants de la capital de l’Alt Empordà.

La investigació ‘Rescatada’ va començar el 2019 quan es va sorprendre a València un vehicle procedent de Catalunya que transportava 500 quilos d’haixix per l’AP-7. Sota la tutela d’un jutjat de Sagunt, els investigadors van posar la lupa finalment sobre els tres caps del grup que, suposadament, estava proveint d’haixix aquests diferents grups de traficants. Els mateixos que van intentar fugir pel camió cap a Castelldefels el 30 d’agost.

Al llarg d’aquests quatre anys han acabat sent arrestades 52 persones, una trentena de les quals han ingressat a la presó.

Un problema «apressant» 

El general José Luís Tovar, cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, ha recordat aquest dimecres des de la comandància de Sant Andreu de la Barca –des d’on s’ha informat de l’operació ‘Rescatada’– que els traficants utilitzen cada vegada més la costa catalana per descarregar haixix perquè consideren, a causa de l’augment de pressió policial que es porta a terme per part dels cossos estatals a la costa andalusa, que es tracta d’una zona «menys compromesa». Es tracta d’una realitat «apressant» i «preocupant» que té la policia a sobre, ha promès el delegat del govern, Carlos Prieto, que ha remarcat que en aquesta última operació de Sitges s’han intervingut dues armes llargues considerades de guerra.

Notícies relacionades

«No són armes que pretenguin utilitzar contra la policia sinó per defensar-se de ‘bolcades’ –atacs d’una banda rival que pretengui quedar-se amb la seva mercaderia– però nosaltres som al mig», ha raonat Tovar, en al·lusió a la creixent violència que comporta la presència d’aquestes bandes a Catalunya.

El capità Juan Carlos Rodríguez Cuartero, a càrrec de la investigació que ha permès intervenir la droga a Sitges, ha assegurat que amb aquest operatiu es dona per desmantellada l’estructura que estava nodrint d’haixix aquests grups de traficants escampats pel territori català.