Pluges insuficients

Els pantans s’encomanen a la borrasca prevista per a dimecres per evitar el seu mínim històric

Els pantans s’encomanen a la borrasca prevista per a dimecres per evitar el seu mínim històric

MARC VILA

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

¿Els embassaments poden descendir fins al 20,69% de la seva capacitat mitjana a les conques internes de Catalunya? Això és el que va passar en la sequera del 2008. I només el retorn de les pluges (com les dels últims caps de setmana) ho pot evitar. Ara mateix la situació és preocupant: els pantans es troben al 22,52% del seu volum màxim. No obstant, és cert que el setembre, l’octubre i el novembre solen ser mesos plujosos. Per tant, episodis com el que es preveu aquest dimecres es convertiran en essencials per alleujar aquest escenari extrem provocat per l’estiu que ja s’acosta a la fi.

Divendres passat va ser el dia més plujós des del 12 de març del 2022, més d’un any abans. Van caure 120 litres a l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) i es van registrar més de 50 litres a diversos punts del litoral. Les precipitacions van ser generalitzades, cosa que va servir per deixar el risc d’incendis pràcticament a zero.

Si en les pròximes setmanes no plogués, tant el sistema Ter-Llobregat (del qual depenen més de cinc milions de persones) com altres unitats hidrogràfiques podrien activar la llum vermella del semàfor. És a dir, entrar en fase d’emergència, un estat en el qual les restriccions augmentarien.

Esperança per al Segre

Notícies relacionades

Però la realitat és que els responsables de l’ACA estan pendents de les pluges per prendre una decisió o una altra. De fet, tot i que els embassaments superin en negatiu el rècord del 2008 i baixin del 20,69%, això no significa que s’hagi de declarar l’estat d’emergència, ja que l’arribada de pluges podria alleujar la situació.

De fet, a les conques de l’Ebre, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) preveu que la conca del Segre, per exemple, deixi d’estar en emergència a finals de setembre, després de 15 mesos, precisament per les pluges de les últimes setmanes, que sí que han tingut els seus efectes sobre aquesta conca. Els embassaments de Rialb i Oliana estan en estat encara dèbil, però disposen del doble d’aigua de la que emmagatzemaven un any enrere. Al Baix Ebre, de moment, continuarà l’emergència decretada per la CHE.