Una família de Berga es nega a portar la seva filla a l’escola on pateix ‘bullying’

Anna Costa / Regió7

3
Es llegeix en minuts

«La nostra filla pateix assetjament escolar i no se’ns permet canviar-la d’escola. No entenem que el Departament d’Educació no tingui en compte el benestar de la nena». Així s’expressen en declaracions al diari ‘Regió7’, del grup Prensa Ibérica, Raül A. i Sandra M., pares d’una nena de 10 anys que ha cursat fins a 5è de primària a l’escola Sant Joan de Berga.

Educació rebutja la seva petició de canviar-la de l’escola Sant Joan a un centre d’Olvan

El curs passat, segons els pares, «va viure un infern», fins al punt que a finals de maig van arribar a plantejar-se «que ja no tornés a classe». Finalment, va acabar el curs però anava a l’escola «en contra de la seva voluntat». Ara, tenen clar que no hi tornarà. El que no saben és on podrà estudiar la nena, quan només falta una setmana per començar el curs (dimecres 6 de setembre). Des de l’abril, han viscut un llarg periple de tràmits per canviar-la d’escola que no han prosperat. Mantenen fins a última hora l’esperança que es resolgui un cas, per ells, «flagrant».

Els pares expliquen que la seva filla rebia des de fa molt temps un tracte «de menyspreu» per part d’algunes companyes de classe, que es va agreujar durant el curs passat. Segons un informe pediàtric a què ha tingut accés ‘Regió7’, no només la deixaven de banda i l’arraconaven a l’hora del pati, sinó que a més la insultaven, li cantaven cançons despectives i li havien arribat a estirar el cabell.

Davant aquesta situació, a principis del curs passat els pares van advertir dels fets l’escola Sant Joan. Consideren que el centre no ha fet prou per prevenir l’assetjament, detectar-lo i actuar. En aquest sentit, tot i que ‘Regió7’ ha contactat amb l’escola, la direcció no ha volgut fer declaracions.

Sense arguments

Paral·lelament, els pares van sol·licitar un canvi de centre escolar i, aconsellats per la psicòloga de la nena, van optar per una escola petita i de poble. Deixar Sant Joan de Berga i matricular-la a Olvan. Aquesta és l’aposta, però, de moment, no ho han aconseguit. La inspectora dels serveis territorials de la Catalunya Central del Departament d’Educació ha denegat la sol·licitud sense més arguments que «desestimar la petició i mantenir l’assignació a l’escola Sant Joan de Berga».

Davant aquesta resposta del mes de juny, Sandra M. i Raül A. van presentar un recurs davant la directora dels serveis territorials de la conselleria. Fins aquest dimarts, no havien rebut cap notificació favorable. Els queda l’esperança d’aquests últims dies, coneixedors, diuen, «que no hi ha problema per una alumna més a l’escola d’Olvan», municipi en el qual a més estan empadronats.

Els pares volen que acabi el «calvari» que ha viscut la seva filla, que està rebent atenció psicològica per poder girar full «d’un episodi d’assetjament escolar continuat», assenyalen, que viuen amb «angoixa i patiment».

Notícies relacionades

Per Sandra M. i Raül A. és «molt difícil comprendre com, amb coneixement de causa justificada de ‘bullying’, Educació no mogui fitxa». En aquest sentit, estan disposats a valorar alternatives que pugui donar el Departament: «Educació no ens dona arguments per dir-nos que no, ni tampoc ens dona cap altra opció. La sensació que tenim és que donen l’esquena a una problemàtica greu com és l’assetjament escolar».

Per part del departament d’Educació de la Generalitat, de moment no hi ha hagut resposta malgrat la petició de ‘Regió7 per conèixer el seu posicionament sobre aquest cas.