Dia Internacional contra la Violència i l’Assetjament Escolar

¿Què és el ‘bullying’? ¿Com identificar l’assetjament escolar?

bullying13

bullying13 / LAIA ABRIL

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El ‘bullying’ o assetjament entre iguals és un fenomen que, lluny d’estar en regressió, va a més, com proven les últimes dades facilitades pels Mossos d’Esquadra: entre el 2019 i el 30 de setembre del 2021 hi ha hagut a Catalunya –incloent-hi la pandèmia– 332 casos denunciats. La situació real és pitjor, ja que hi ha casos que no es denuncien i dels quals no hi ha constància oficial. Però, ¿què caracteritza el ‘bullying’? ¿Com identificar-lo? Aquestes en són les claus.

Característiques del ‘bullying’

  • Hi ha una situació d’abús de poder que impedeix a la persona assetjada (la víctima) resoldre el conflicte per si mateixa.
  • Hi ha una intencionalitat per part de l’agressor o agressors de fer mal, ja sigui físicament o psicològicament.
  • La víctima es troba indefensa davant qui la intimida i això li provoca inseguretat i deteriorament de l’autoestima.
  • Es repeteix sistemàticament al llarg d’un període de temps.


Tipus de ‘bullying’

  • Físic (donar empentes, pegar...).
  • Verbal (insults, burles....).
  • Social (ignorar algú, marginar o rebutjar algú en els jocs del pati o altres activitats).
  • Digital (insults per internet, penjar a les xarxes fotografies ofensives). És el ciberassetjament.

Pot donar-se que en un cas d’assetjament coincideixin alguns d’aquests tipus o fins i tot tots.

Ciberassetjament

Una tipologia a l’alça coincidint amb l’auge de les xarxes socials. Es caracteritza per la sensació d’impunitat que dona la tecnologia, la falta de supervisió adulta i l’omnipresència de l’assetjament.

Aquesta omnipresència fa que el ciberassetjament ja no es doni sol en l’àmbit escolar, sinó que es pot produir en qualsevol espai de relació. 

‘Sexting’

Pràctica relacionada amb el ciberassetjament. És la difusió o publicació de continguts (fotos o vídeos) de tipus sexual utilitzant qualsevol dispositiu tecnològic.

Pot donar-se el cas que la víctima faciliti aquests continguts voluntàriament a una altra persona, però el receptor la difon i la fa pública. 

‘Grooming’

També relacionada amb el ciberassetjament. El ‘grooming’ és l’assetjament sexual a menors. Una forma d’assetjament en la qual adults es guanyen la confiança dels menors a qui enganyen o suplanten la personalitat amb la intenció d’obtenir-ne satisfacció sexual. 

¿Què cal fer davant un cas de ‘bullying’?

  • Si ets víctima, intenta vèncer la vergonya i la por. El teu agressor compta amb el et que tindràs por i no en diràs res. Trenca el silenci. No sentis vergonya: tu no has fet res dolent i no hi ha res en tu que estigui malament. Parla amb un adult (pares, família, tutor, mestre) i explica’ls la situació.
  • Si ets testimoni o coneixedor de l’assetjament, no en siguis còmplice, no siguis neutral. Posiciona’t. Pren-ne partit. Mostra el teu suport a l’assetjat i explica a un adult el que està passant.
  • Si ets l’assetjador, reflexiona i canvia d’actitud. No facis als altres el que no t’agradaria que et fessin a tu.