L’educació a Catalunya

Educació registra 430 casos de violència contra alumnes en el primer trimestre del curs 22-23

  • 262 situacions s’han produït en l’àmbit escolar i 134 en el familiar, segons dades de la unitat especialitzada de la conselleria

dcaminal6902266 cuaderno del domingo tema bullying acoso escolar f160120140422

dcaminal6902266 cuaderno del domingo tema bullying acoso escolar f160120140422 / LAIA ABRIL

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’assetjament i la violència contra nens i adolescents és lluny d’eliminar-se. En el primer trimestre d’aquest curs 22-23, la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situació de Violència (Usav) del Departament d’Educació ha tractat 430 casos, la majoria (167) eren assetjament escolar. Del total, 262 s’han produït en l’àmbit escolar i 134 en el familiar. A més, el servei ha rebut una mitjana de 588 trucades diàries.

La Usav, un servei especialitzat format per juristes, psicòlegs i pedagogs, ha remarcat que en tres anys «s’han disparat les consultes per situacions de violència a nens i adolescents».

D’acord amb les dades, hi ha hagut un total de 123 casos de maltractament infantil i adolescent, 60 com a víctimes de violència masclista, 34 de problemes de salut mental –com intents de suïcidi, suïcidis consumats i violència derivada d’un trastorn mental–.

També s’han tractat quatre casos vinculats a situacions de racisme, i 42 més que no s’inclouen en la resta de categories ja que, per exemple, seria la violència exercida amb la finalitat de robatori.

Pel que fa als àmbits en els quals es produeixen aquestes violències, la majoria –262 casos– són en l’àmbit escolar; 134 en el familiar; 11 en la categoria d’‘altres’; cinc en la parella; uns altres cinc en l’àmbit digital; cinc també a nivell comunitari; cinc en l’àmbit conegut, i tres a nivell institucional.

Entre els casos tractats, no en figura cap per violència vicària –la violència exercida cap als fills per part del pare maltractador com a instrument de fer mal a la mare–; i tampoc violència obstètrica o violència laboral.

Notícies relacionades

Sobre el gènere de la víctima, del total de 430 casos, en 252 les víctimes són dones, davant 152 homes, 17 dels dos gèneres –és a dir, que qui pateix la violència inclou més d’un gènere–, dos de gènere no binari i set casos més en els quals no s’ha informat sobre el gènere de la víctima.

Del total dels casos tractats, 340 es troben en seguiment –un cas en el qual està tot en seguiment i s’han fet ja actuacions–; 39 s’han resolt –és a dir, s’han portat a terme les actuacions oportunes per erradicar la violència–; 26 estan en procés –s’està assessorant el centre o l’alumnat–; i 25 estan oberts –el cas ha entrat però encara no s’ha assignat a cap professional–.