Al nord de l’illa

La Guàrdia Civil busca les persones que van provocar l’incendi a Tenerife

Obre diverses línies d’investigació al partir de la base que el foc va poder ser provocat

La Guàrdia Civil busca les persones que van provocar l’incendi a Tenerife
3
Es llegeix en minuts

La Guàrdia Civil ha obert diverses línies d’investigació per localitzar les persones que van poder provocar l’incendi declarat dimarts passat a la Corona Forestal de Tenerife i que es propaga sense control pels vessants nord i sud de l’Illa. Un equip de la Policia Judicial d’aquest cos de seguretat encarregat de les indagacions treballa amb la hipòtesi que el foc va ser provocat. Els principals indicis són dos: l’incendi s’hauria iniciat amb diversos focus en una zona pròxima al mirador de Chivisaya, als Altos de Arafo, i que és on precisament s’han produït altres conats aquest estiu, el més important el 15 de juliol passat.

Fernando Clavijo, president del Govern de les Canàries, va admetre ahir l’obertura d’aquestes línies d’investigació, tal com l’hi van comunicar els comandaments de la Guàrdia Civil. De fet, els agents ja han pres declaracions a veïns de la zona on es van originar les flames, a prop de l’esmentat mirador de Chivisaya, al qual s’accedeix per la carretera de Los Loros.

Clavijo també va revelar que s’ha obert un expedient administratiu i un altre penal a tres persones que van ser localitzades després de saltar-se el precinte de seguretat mirant de fer maniobres d’extinció sense permís a Las Laguneras. «Aquestes tres persones van esquivar els precintes de seguretat sense cap autorització. Han sigut identificats i la seva conducta tindrà el càstig corresponent. És un fet aïllat, però reprovable», va detallar el mandatari de l’Executiu canari en roda de premsa.

També es va referir a aquesta investigació el ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, durant la seva visita ahir a l’incendi que arrasa la Corona Forestal de Tenerife acompanyat per un altre ministre, el responsable en funcions de Turisme, el tenerifenc Héctor Gómez, i el president de les Canàries. Grande-Marlaska va afirmar que la Guàrdia Civil està treballant «des del minut u» per conèixer les causes de l’incendi, mentre va apuntar que ara mateix «l’important» és lluitar contra les flames i que, en aquest sentit, el Govern d’Espanya està posant «tots els mitjans necessaris i indispensables» a disposició de les Canàries.

«El Seprona i la Guàrdia Civil estan treballant des del minut u en la valoració de quin va poder ser el focus principal, les raons, la causa... Però ara tots els mitjans estem especialment ocupats i preocupats en lluitar contra el foc i protegir els ciutadans, les seves propietats i el patrimoni natural», va detallar el ministre després de reunir-se junt amb el president de les Canàries, Fernando Clavijo, amb els màxims responsables de les unitats que estan combatent l’incendi forestal al Centre de Comandament Avançat d’Arafo.

Marlaska ha posat especial èmfasi en la coordinació i la cooperació entre l’Estat, la Comunitat Autònoma, el Cabildo de Tenerife i els ajuntaments. «Esperem que en les pròximes hores les condicions del temps millorin tot i que hi ha previsió de més de 34 graus i baixa humitat. Estan establertes les zones on cal atacar l’incendi i les zones on cal fer tasques de defensa», va matisar. També va insistir que es treballa amb la convicció que «tenim tots els mitjans materials necessaris». «Ens podem sentir raonablement segurs i esperem que en els pròxims dies puguem tenir l’incendi controlat i que el temps acompanyi», va dir.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Fernando Clavijo va voler agrair l’estreta col·laboració amb el Govern d’Espanya. «És un incendi en què hem comptat amb molts mitjans aeris, amb l’UME, però han sigut les circumstàncies meteorològiques les que han impedit que a vegades es pogués atracar per aire o per terra». Amb tot, el president canari va dit que l’important és que les flames no han provocat la pèrdua de vides i que els danys materials de moment no van més enllà d’algun quarto d’eines.

Dos ministres s’han desplaçat a Tenerife per seguir l’operatiu contra l’incendi. Es tracta del responsable en funcions d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el de Turisme, el tenerifenc Héctor Gómez, que apareixen en la imatge ahir al centre de control d’Arafo juntament amb la presidenta del Cabildo de Tenerife, Rosa Dávila, i el mandatari canari, Fernando Clavijo.