Documentats impactes de bombes de la Guerra Civil a l’antiga fàbrica d’explosius de Flix

Documentats impactes de bombes de la Guerra Civil a l’antiga fàbrica d’explosius de Flix

EFE/Jaume Sellart

1
Es llegeix en minuts
ACN

La Universitat de Barcelona ha documentat els impactes del bombardeig que va patir un pavelló de l’antiga fàbrica d’explosius de cloratita de Flix (Ribera d’Ebre) el febrer de 1937, durant la Guerra Civil. La UB ha fet aquest estiu la tercera campanya d’excavació al taller d’explosius que es troba dins la Reserva Natural de Sebes.

Vuit alumnes d’arqueologia de la UB, a més del director i un tècnic, han treballat en aquest espai únic a Espanya que va estar en ús fins que va esclatar el conflicte bèl·lic. El director de l’excavació, Jordi Ramos, assegura a l’ACN que els serveix com un «camp d’aprenentatge» per a l’alumnat.

Amb l’aixecament militar, la fàbrica va passar a mans de la Comissió d’Indústries de Guerra de la Generalitat i va començar a fabricar nitrat amònic i cloratita. Ramos remarca que la fàbrica es va convertir en un objectiu militar i el Consell de Guerra controlava la producció d’armament per utilitzar-lo al front.

Notícies relacionades

Amb aquesta excavació, els arqueòlegs poden documentar les estructures, ja que es tracta d’un tipus de fàbriques que no eren habituals. De fet, la de Flix és l’única de l’Estat que es manté en la seva totalitat. Des de la universitat també estudien com eren les «condicions de vida» en aquesta indústria, com era la jornada laboral i l’organització de l’espai.

La UB farà l’any vinent una quarta campanya, i a partir d’aquí esperen que es faci un projecte de museïtzació. Ramos ja ha ofert el seu suport tant a l’Ajuntament de Flix com als propietaris de la fàbrica per portar-ho a terme.