Jornades Mundials de la Joventut

El Papa demana «perdó» en el seu nom i el de l’Església a les víctimes d’abusos sexuals

El Papa demana «perdó» en el seu nom i el de l’Església a les víctimes d’abusos sexuals
2
Es llegeix en minuts

El papa Francesc ha afrontat en les seves primeres hores del seu viatge a Lisboa un dels assumptes més delicats de la seva visita a Portugal. Amb motiu de la Jornada Mundial de la Joventut, el pontífex s’ha reunit amb 13 víctimes d’abusos sexuals a qui ha demanat «perdó» en el seu «nom personal i en nom de l’Església». El febrer passat, es va publicar un informe que apuntava que almenys 4.800 nens i nenes havien sigut víctimes de pederàstia per part del clergat des del 1950.

Així ho ha revelat la presidenta de l’Equip de Coordinació Nacional de les Comissions Diocesanes per a la Protecció de Menors i Adults Vulnerables, Paula Margarida, que ha precisat que un dels criteris essencials que es va establir per a la reunió és que havia de ser «una trobada profundament restauradora». «I així va ser», ha afegit.

«Difícil i reparadora»

El Papa, segons ha afegit, es va sentir «emocionat» i va assegurar que la trobada, de més d’una hora, havia sigut «profundament difícil, però reparadora». La reunió no era a l’agenda pública per protegir la identitat de les víctimes i va tenir lloc a petició del mateix Papa.

Ja en la seva segona jornada, el Papa ha afirmat aquest dijous que existeix «la urgència dramàtica d’ocupar-se de medi ambient» i que no és possible conformar-se «amb simples mesures pal·liatives o amb compromisos tímids i ambigus», en el seu discurs davant 6.000 estudiants de la Universitat catòlica de Lisboa.

Generació i esperança

Al recinte universitari, Francesc ha escoltat els testimonis de tres estudiants. «Hem de reconèixer la urgència dramàtica de fer-nos càrrec de la casa comuna –ha assegurat–. Però això no es pot fer sense una conversió del cor i un canvi en la visió antropològica que és en la base de l’economia i de la política».

«Aquest avi que els parla somia que la vostra generació sigui una generació de mestres: mestres en humanitat, mestres en compassió, mestres en noves oportunitats per al planeta i els seus habitants, mestres d’esperança –ha afegit–. Perquè estem en un moment de gran destrucció del planeta».

Trobada multitudinària

Notícies relacionades

En la seva trobada, el Papa –que també ha reclamat que la universitat no serveixi «per perpetuar l’actual sistema elitista i desigual del món, en què la instrucció superior és un privilegi per a uns quants»– ha emplaçat els joves a no oblidar la necessitat d’una «ecologia integral», que sigui capaç «d’escoltar el patiment del planeta al costat del dels pobres; necessitem posar el drama de la desertificació en paral·lel al dels refugiats, a les migracions i al descens de la natalitat». El pontífex també ha assenyalat la importància de començar «estudis econòmics amb la intenció que l’economia no estigui en mans del mercat salvatge i de l’especulació».

Ja a la tarda, s’ha deixat acompanyar per la multitud al seu recorregut al papamòbil pels carrers del centre de Lisboa fins a arribar al parc Eduard VII per a la seva trobada multitudinària amb pelegrins. Enmig d’un impressionant dispositiu de seguretat, el vehicle ha avançat entre desenes de milers de persones i crits de «volem veure el papa» o «aquí hi ha la joventut del papa». Entre 300.000 i 400.000 persones, segons els organitzadors, han assistit a la cerimònia.