Entrevista

Neus Pujal, fiscal en cap de Barcelona: «Crearé un servei de protecció per a víctimes i persones vulnerables»

La nova responsable de la fiscalia es proposa protegir millor les persones grans, dependents i nens víctimes d’agressions sexuals

La nova fiscal en cap de Barcelona prioritzarà la defensa de les víctimes i de les persones vulnerables

Barnahus: la casa que protegeix el menor i accelera el judici en cas d’abusos sexuals

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Neus Pujal va prendre possessió del seu càrrec com a fiscal en cap de la província de Barcelona al maig. Tota la seva trajectòria professional s’ha desenvolupat a Catalunya. Entre 2008 i 2022 va ser fiscal en cap de la Fiscalia d’Àrea de Sabadell. Després va passar en comissió de serveis a la Fiscalia Superior de Catalunya. Aposta per prioritzar la defensa de les persones més desvalgudes i vulnerables, com menors i ancians, i la protecció de les víctimes en general. Cal dir que des del minut u ha posat fil a l’agulla. A la taula del seu despatx, on rep EL PERIÓDICO, es constata ja el tràfec de documents.

A la presa de possessió va fer menció a què un dels seus objectius és la protecció de les persones més desvalgudes i vulnerables i les víctimes.

El fiscal és el principal valedor de les víctimes, sempre ho ha sigut, però vull aprofundir en aquesta funció. El fiscal no només exerceix l’acció penal, sinó que té una funció tuïtiva, d’empara, molt important de protecció a les víctimes que està recollida a la Constitució i a l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal. A les víctimes en general, a les de violència contra la dona, a menors, a les d’agressions sexuals, a les persones vulnerables. Durant la pandèmia s’ha demostrat en tota la seva cruesa que la gent gran es troba en una situació d’extrema vulnerabilitat. El fiscal ja va estar pendent i atent al tema de la covid a les residències, però no podem baixar la guàrdia.

¿Quins mecanismes posarà en marxa per a una protecció més gran de les víctimes? 

D’una banda, potenciar la secció de civil, en especial la secció de suport i protecció de les persones amb discapacitat i grans. En la mesura possible, sumant almenys un fiscal. I quan es pugui emprendre, la protecció dels drets dels consumidors. Vull que el fiscal tingui una intervenció més proactiva en aquest àmbit.

«També vull focalitzar-me en les víctimes menors d’agressions sexuals»

¿Creu que fins ara no s’ha fet prou per a la protecció de la víctima?

La Fiscalia de Barcelona sempre s’ha caracteritzat, des de temps de Carlos Jiménez Villarejo i José María Mena, en potenciar la protecció de les víctimes. Però n’hem de fer més perquè cada dia els fets són més complexos. Una prioritat serà crear un servei de protecció a les víctimes en general, esqueixat de violència contra la dona, que seguirà. També vull focalitzar-me en les víctimes menors d’agressions sexuals, comptant amb les noves tendències que venen dels països escandinaus, Barnahus o la casa dels nens (s’atén els menors d’edat víctimes de maltractament i/o abusos sexuals), que és un avenç important. N’hi ha una a Tarragona i espero que al més aviat possible a Barcelona i província n’hi hagi una altra. Em consta que la Generalitat està treballant en això.

Una mostra d’aquesta protecció de persones vulnerables és la investigació i la denúncia per part de la fiscalia contra els responsables del Geriàtric Aragó. ¿És aquesta la línia a seguir?

Estic molt satisfeta d’aquestes diligències d’investigació i de la denúncia. Aquesta és la línia. Cal estar molt atents tant al maltractament institucional com que es respecti la dignitat de les persones.

¿Quines han sigut les seves primeres accions?

Primer he tingut una presa de contacte. Intento implementar el meu projecte d’actuació escoltant molt i intentant buscar consensos. He creat una comissió per avaluar la càrrega de treball de la fiscalia i per veure com podem racionalitzar els pocs efectius de què disposem.

A més del servei per a les víctimes, ¿té previst crear nous serveis?

En principi no, però hem de veure com es canalitza la tasca de la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) dels Mossos i com ha potenciat la persecució dels delictes d’agressió sexual.

«La fiscalia ha de mantenir una actuació impol·luta i no pot tenir cap biaix ideològic»

En la seva intervenció en l’acte de presa de possessió del càrrec, va emfatitzar en el servei públic de la fiscalia i en la seva neutralitat.

La fiscalia ha de mantenir una actuació impol·luta des del punt de vista institucional i no pot tenir cap biaix ideològic. Sempre mantindré l’absoluta neutralitat en totes les decisions.

¿Què considera com a bon servei públic?

L’atenció al ciutadà. El fiscal no pot estar tancat al seu despatx fent uns dictàmens meravellosos, però d’esquena a la societat. El fiscal s’ha d’obrir a la societat, escoltar les institucions, ha de participar en protocols, en comissions. La fiscalia ha d’estar compromesa amb la ciutadania. La nostra atenció s’ha de bolcar en la ciutadania i en protegir-la.

«Si volem una justícia de qualitat, cal invertir en justícia»

Els ciutadans es queixen que l’administració de justícia és lenta. ¿Com es pot combatre?

És una de les principals xacres de l’Administració de Justícia. Si volem una justícia de qualitat cal invertir en justícia. D’altra banda, hem de digitalitzar les causes i centrar-nos en els assumptes que realment creiem que són més complexos o en què hi ha víctimes que han tingut perjudicis importants. Impuls i coneixement de les causes. No podem esperar que el jutjat ens doni trasllat. Hem de ser proactius.

¿Està a favor que el fiscal sigui qui instrueixi els casos i el jutge sigui de garanties?

Crec que tots els fiscals estem a favor del fiscal investigador. Espanya és una anomalia a la Unió Europea. La delinqüència cada vegada és més transnacional i, si hi volem lluitar en contra, hem de tenir un sistema processal equiparat amb els altres països. No pot ser que la resta de països d’Europa tinguin un sistema en què el fiscal és un investigador i Espanya tingui el jutge d’instrucció.

Però per a això es necessitaria més plantilla

Necessitaríem, evidentment, molts més fiscals, però també s’hauria d’instaurar un tipus de mecanisme perquè els jutges que ho desitgessin poguessin passar-se de la carrera judicial a la fiscal, com a Itàlia i Portugal.

Notícies relacionades

Davant el dèficit de plantilla, ¿quants fiscals més necessitaria?

Com a mínim 15.