Investigació judicial
El fiscal denuncia el geriàtric Aragó, de Barcelona, per la mort de vuit persones grans per salmonel·la
La Fiscalia de Barcelona ha presentat una denúncia contra la directora de la residència Aragó Barcelona i tres persones més –entre aquestes, la governanta i el metge del centre– per un brot de salmonel·la que va provocar la mort d’alguns residents, segons l’escrit al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. Un jutjat de la capital catalana ha admès la denúncia, que també es dirigeix contra l’empresa que gestiona el geriàtric. Se’ls atribueixen d’entrada vuit presumptes delictes d’imprudència greu amb resultat de mort. Els fets van ser posats en coneixement de la fiscalia per l’Agència de Salut Pública de Barcelona.
La denúncia de la fiscalia exposa que des de finals de juliol fins al setembre del 2022, a la residència, amb capacitat per a 100 persones –57 places són públiques–, es va produir un brot de salmonel·la que va afectar 39 residents, dels quals 15 van ser hospitalitzats i vuit van morir.
No es va notificar el brot
Segons la fiscalia, malgrat tenir l’obligació de fer-ho, els denunciats del geriàtric no van notificar cap dels casos a l’Agència de Salut Pública de Barcelona, i van negar el contagi dels 33 residents i no van comunicar set de les vuit morts. L’acusació pública sosté que la direcció del centre només va facilitar informació a aquest organisme una vegada que va tenir coneixement dels fets a través d’altres fonts. El procés d’investigació de l’agència «va ser obstaculitzat, i les conseqüències de brot, notablement agreujades, a causa de la deliberada voluntat» del centre d’«ocultar qualsevol dada o qualsevol nou cas a Salut Pública.
La denúncia exposa que, l’agost del 2022, la unitat de geriatria de l’Equip d’Assessorament (EAP) va notificar a aquesta agència l’existència del brot. Es va personar al centre un equip de sanitaris i van poder constatar «una important deficiència en la higiene i la neteja de les sales». En aquell mateix moment, es va informar la direcció del geriàtric de les mesures higièniques necessàries per evitar el contagi. Aquestes precaucions van ser reiteradament repetides pels organismes oficials, així com l’obligació de comunicar els casos que es detectessin (residents amb quadro de diarrea).
Falta de material de desinfecció i de protecció
A través de les successives visites fetes pels tècnics epidemiològics es van constar «la falta d’aplicació», segons l’acusació, de les mesures d’higiene establertes per contenir la propagació de la malaltia. De fet, afegeix la denúncia, al llarg del procés d’investigació, la falta d’higiene, la falta de material de desinfecció i la falta d’equipaments de protecció per portar a terme aquesta tasca «va ser una constant», i això, «malgrat les directrius facilitades pel personal sanitari des del primer moment».
A més, davant la constància per part de l’Agència de Salut Pública que la residència estava presumptament ocultant informació i nous contagis, va ser necessari obtenir informes mèdics del sistema públic de salut, entre els quals hi ha l’historial dels ingressos hospitalaris. D’aquests expedients, incideix la fiscalia, es van poder extreure dades rellevants que van ratificar les sospites que «es tenien i que van permetre confirmar» informació que no es reflectia en els registres del centre. Així, a través de la documentació hospitalària es va poder comprovar si constava el diagnòstic d’un resident i dels coprocultius fets a l’hospital. Va ser llavors que es va descobrir que el geriàtric ocultava informació.
Subministrament inadequat d’antibiòtic
Notícies relacionadesLa fiscalia sosté que el grau d’ocultació i la «falta de col·laboració» amb els tècnics epdidemiològics «van arribar a tal extrem» que, informats que la seva única font de coneixement eren els registres auxiliars i d’infermeria, s’hi van deixar d’anotar dades rellevants i s’hi recollien únicament fets «intranscendents, com visites programades o canvis de bolquer. També es va advertir que s’estava subministrant un antibiòtic a diversos residents receptat per la doctora denunciada «sense que consti cap motiu o diagnòstic» que «justifiqués el consum» d’aquest fàrmac. L’objectiu, segons la denúncia, era l’«ocultació i obstaculització» en la detecció dels casos de salmonel·la «de cara a les autoritats sanitàries».
En suma, recalca la fiscalia, «el comportament comissiu dels denunciats al no haver adoptat les mesures més elementals d’atenció, diligència i col·laboració amb els tècnics epidemiològics davant la greu crisi sanitària que es va produir» a la residència va contribuir a l’agost del 2022 a l’«agreujament del brot i va generar directament un elevat risc de transmissió de la infecció i altres problemes de salut als residents.
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental
- Desastre forestal Dos incendis al Priorat confinen Porrera i amenacen el Montsant
- EL LÍMIT SALARIAL DE PRIMERA DIVISIÓ El Barça millora, però no n’hi ha prou
- El gremi diu que té llits per tancar els pisos turístics
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Festa Major Arriben les festes de Santa Tecla a Tarragona: Què no et pots perdre?
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- Tema de diumenge ¿Com està el cotxe elèctric?
- Monarquia ¿Per què no?