Patrimoni català

El castell monestir d’Escornalbou reobre després de tres anys de restauració

El castell monestir d’Escornalbou reobre després de tres anys de restauració
3
Es llegeix en minuts
EFE

El castell monestir de Sant Miquel d’Escornalbou (Tarragona) ha reobert les seves portes al públic després de tres anys d’obres de restauració i millores de serveis.

Els treballs formen part de l’operació «Escornalbou reneix», un ambiciós projecte que va començar fa sis anys i que té per objectiu impulsar aquest important recurs patrimonial i natural, de titularitat de la Diputació de Tarragona i la Generalitat. A més, pretén convertir-lo en un actiu turístic, tant per als municipis de la Baronia (l’Argentera, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes, la Torre de Fontaubella i Vilanova d’Escornalbou), com per al conjunt de la Costa Daurada.

Coincidint amb aquesta reobertura, en l’acte institucional la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha destacat l’aposta «clara i decidida» del seu departament per «revisar i rellegir la nostra història, i per acostar-la a tots aquells que ens visiten i que viuen i disfruten el patrimoni».

Garriga ha explicat que encara queda l’última fase de recuperació del monument, «la més complexa a nivell conceptual, la de més impacte social», que consisteix a «traduir tota la investigació i coneixement que tenim del conjunt a un llenguatge inclusiu, amb els relats que es desenvolupen i atractiu per a la visita». La consellera ha afegit que l’objectiu és que «el nou projecte museogràfic proposi noves narratives i faci una aposta ferma per la utilització de la tecnologia digital posada al servei de l’accessibilitat i la difusió del patrimoni».

Turisme cultural

La presidenta de la Diputació tarragonina, Noemí Llauradó, ha dit que amb aquesta iniciativa es remarca la voluntat de «dinamitzar la Baronia a través d’un turisme basat en la cultura i el patrimoni arquitectònic i natural i plenament respectuós amb l’entorn».

Per al subdelegat del Govern central a Tarragona, Santi Castellà, «les obres de restauració al castell monestir d’Escornalbou són un exemple de la necessària col·laboració entre administracions en benefici del patrimoni històric».

En la segona fase de restauració del monument, els treballs s’han centrat en la restauració de l’església i les torres, així com de la resta del conjunt monumental i el seu entorn.

Quant a l’església, s’ha treballat en la restauració de la coberta i en la consolidació estructural i restauració dels murs i la volta sota la coberta de l’església i les torres; i a la resta del conjunt, s’ha portat a terme la consolidació estructural de la planta noble i els sostres, la millora de l’accessibilitat i la connectivitat, la creació d’una oficina de gestió i d’un espai d’acollida de visitants i s’han efectuat les pertinents excavacions arqueològiques.

També s’ha actuat a l’exterior de l’equipament amb la restauració de l’ermita de les tres verges i l’ermita de Santa Bàrbara, la rehabilitació de l’edifici de serveis i la cafeteria i la renovació de l’espai d’aparcament, entre altres accions.

Entrada gratuïta

Aquesta segona fase ha comptat amb el finançament de l’1,5% cultural del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, mentre l’anterior fase va comptar amb el finançament de la Generalitat i dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER). En total, les obres de millora al castell monestir i els seus voltants han comportat, fins al moment, una inversió global de 5,7 milions d’euros.

Notícies relacionades

L’última fase del projecte global de restauració incidirà en la millora de la museografia i en altres serveis turístics complementaris com a culminació de tot aquest procés.

Està previst que aquesta última fase inclogui la investigació històrica, la restauració del mobiliari i llibres antics de la biblioteca d’Eduard Toda, la museografia, l’adequació del claustre a les restes arqueològiques trobades, la millora de la instal·lació elèctrica i el sistema de comunicacions, així com l’habilitació d’un restaurant. Perquè la ciutadania i el turisme de la zona puguin visitar les novetats del monument i disfrutar de tot el conjunt patrimonial, l’entrada serà gratuïta durant el mes d’agost.

Temes:

Patrimoni