Crisi climàtica

L’ONU dona per acabada l’era de l’escalfament global: «Ha arribat l’era de l’ebullició global»

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha donat per acabada «l’era de l’escalfament global» i ha declarat «l’arribada de l’era de l’ebullició global». Després que el Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF, per les seves sigles en anglès) hagi constatat que el juliol del 2023 està a punt de convertir-se en el mes més càlid al món des del 1940, Guterres ha culpat «els humans». «Les dades són consistents amb les prediccions i els continus avisos. L’única sorpresa és la lentitud a l’hora de reaccionar», ha dit aquest dijous en una roda de premsa a la seu de l’ONU a Nova York.

Per això, Guterres ha demanat a les grans economies del G-20 que accelerin la reducció d’emissions contaminants. «Ja n’hi ha prou d’esperar a veure què fan els altres. ¡No ens queda temps!», els ha recriminat.

Amb tot, el portuguès ha insistit que «encara és possible» limitar l’augment de la temperatura del planeta a 1,5º C –el llindar pactat en els Acords de París– per «evitar les conseqüències més dramàtiques del canvi climàtic».

Notícies relacionades

Una anàlisi elaborada pel climatòleg Karsten Haustein, de la Universitat de Leipzig (Alemanya), i feta pública aquest dijous, ja conclou que aquest mes de juliol podria haver sigut el més calorós dels últims 120.000 anys a tot el planeta. «En situacions normals se sol esperar que el mes acabi per analitzar les dades en conjunt, però, en aquest cas, els registres han sigut tan excepcionals que no ha fet falta ni esperar que acabi el mes. Som davant un rècord inèdit», explica Haustein. Mai abans s’havien registrat temperatures tan altes arreu del món.

Tot apunta que les xifres registrades durant aquest mes de juliol estan «molt per sobre de tot el que s’ha observat fins ara». D’una banda, la temperatura mitjana observada durant aquest últim mes destaca com la més alta des que hi ha registres climàtics (que, en alguns casos, es remunten més d’un segle enrere). De l’altra, segons explica Haustein, els termòmetres globals durant aquest juliol també han estat molt per sobre dels valors normals dels últims milers d’anys. De fet, segons apunten les reconstruccions paleoclimàtiques (en les quals es reconstrueix com era el clima en el passat), aquest podria ser el mes més càlid al conjunt del planeta des de l’últim període interglacial.