Màximes pròximes als 50 graus

L’arribada de la calor extrema amenaça de trencar rècords de temperatura a tot Europa

L’arribada de la calor extrema amenaça de trencar rècords de temperatura a tot Europa

ESA

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La calor extrema continua sense donar treva al Vell Continent. Segons adverteixen els serveis meteorològics de tot Europa, el juliol està sent molt «més sufocant» i, si segueix així, les pròximes setmanes tindrem un augment dels termòmetres que podria deixar màximes molt per sobre dels 40 graus i, en alguns casos, amb registres pròxims als 50. A Espanya, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) adverteix que durant tota la segona quinzena de juliol fins ben entrat l’agost s’esperen temperatures extremadament càlides per a l’època. Si els pronòstics es confirmen, tot apunta que en breu podríem batre nous rècords de temperatura a tot Europa

La previsió per a les pròximes setmanes és la següent. La setmana que ve, sobretot entre dilluns i dimecres, s’espera que els termòmetres espanyols registrin temperatures molt més càlides del normal a l’est i sud de la península Ibèrica, així com als arxipèlags canaris i balears. També s’espera que el mercuri es mantingui per sobre de l’habitual per aquesta època de l’any durant l’última setmana de juliol i la primera d’agost. Les úniques zones que, per ara, sembla que se salvaran una mica d’aquesta nova onada de calor extrema podrien ser el terç nord (durant la setmana que ve) i el terç occidental (durant l’última setmana de juliol).

Juliol de rècord

Ja fa setmanes que els territoris europeus, especialment els de la conca mediterrània, registren temperatures molt per sobre del normal per aquesta època. L’Organització Meteorològica Mundial va advertir que la primera setmana de juliol va ser «la més calorosa mai registrada» en el conjunt del planeta. Durant aquests dies es va observar un increment vertiginós de la temperatura ambient (és a dir, la de l’aire), així com «un augment de les temperatures superficials del mar sense precedents» i una reducció rècord de l’extensió del gel marí àrtic. 

La segona setmana de juliol també ha sigut extremadament càlida a l’hemisferi nord del planeta i, en especial, a Europa. Entre els dies 9 i 10 de juny, els satèl·lits europeus del programa Copernicus van registrar com la superfície terrestre arribava a temperatures extremadament càlides. A Itàlia, el terra de ciutats com Roma, Nàpols o Foggia va ser per sobre dels 45 graus. A Espanya, en metròpolis com Madrid i Sevilla es van arribar a temperatures d’entre 46 i 47 graus. A Catalunya, durant aquest període, en bona part de les comarques de Lleida i altres punts de la Catalunya central es van registrar màximes superiors als 40 graus.

La segona setmana de juliol la temperatura del terra europeu va arribar a superar els 47 graus.

Les altes temperatures d’aquests dies, de la mateixa manera que va tenir lloc l’any passat, han creat escenes inèdites a tot Europa. A Holanda, per exemple, la calor extrema ha fos l’asfalt. Les autoritats fins i tot han hagut de tancar alguns trams de les autopistes a causa d’aquest fenomen. A França, l’augment dels termòmetres ha obligat a tancar centrals nuclears. Al municipi portuguès de Setúbal, a prop de Lisboa, el consistori ha demanat als ciutadans «evitar les activitats a l’aire lliure» i, en general, refugiar-se de la calor extrema. 

Més calor extrema

Tot apunta que les pròximes setmanes Europa podria viure noves onades de calor extrema. Si els pronòstics es confirmen, fins i tot es podrien batre nous rècords de temperatures màximes al continent. Fins ara, la xifra més alta mai registrada pels termòmetres europeus van ser els 48,8 graus que es van viure a la localitat siciliana de Floridia (Itàlia) l’11 d’agost del 2021. Aleshores, segons van recollir diversos mitjans locals, la calor va ser tan extrema que els cargols que vivien en aquest bucòlic municipi van morir calcinats sobre l’asfalt. A Espanya, la màxima més alta mai registrada va ser el 14 d’agost del 2021 a Còrdova, quan els termòmetres van arribar als 47 graus

Les pròximes setmanes es podrien batre nous rècords de temperatura màxima a Europa

Notícies relacionades

La calor extrema d’aquest estiu i la previsió de cara a les pròximes setmanes coincideixen de ple amb els pronòstics estacionals. A principis de la temporada, de fet, la previsió estacional ja va advertir que ens enfrontàvem a un estiu més calorós i més plujós del normal a tot el continent europeu, sobretot als països de l’arc mediterrani. Així mateix, els serveis meteorològics de tot el continent van alertar que entre els mesos de juny i setembre registraríem temperatures per sobre de l’habitual, fins i tot per a una època en què, per si mateix, ja sol fer calor.

Però més enllà de la calor de les últimes setmanes, hi ha una cosa que encara preocupa més els experts. L’arribada del Niño (un fenomen cíclic que s’origina a les aigües del Pacífic) amenaça d’augmentar encara més les temperatures globals. De fet, els meteoròlegs de les Nacions Unides pronostiquen que aquest any es podria tancar com un dels més càlids des que hi ha registres justament per l’avenç d’aquest fenomen. A Espanya, aquest cicle climàtic també augura un augment dràstic dels termòmetres i, a més, un canvi en el cicle de les pluges