Perfil de les addiccions

Dones enganxades als ansiolítics des dels centres de salut

UNAD radiografia les addiccions amb o sense substància a Espanya i els seus responsables criden l'atenció sobre l'«excessiva medicalització» de les dones des dels centres sanitaris

La cocaïna i l'heroïna marquen el consum en homes i l'alcohol és la substància que més addiccions provoca en les dones

Dones enganxades als ansiolítics des dels centres de salut
4
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

UNAD, la Xarxa d'Atenció a les Addiccions, ha presentat aquest dimarts les principals conclusions de l'estudi 'Perfil de les addiccions el 2022'. Un any en què ha atès 47.000 persones amb diferents tipus d'addiccions. La cocaïna i l'heroïna marquen el consum en homes. L'alcohol és la substància que més addiccions provoca en elles. Però n'hi ha més. De les dones que han demanat ajuda, són el doble les que consumeixen ansiolítics o somnífers amb prescripció mèdica que les que ho fan sense recepta. Una cosa que els responsables de l'entitat van criticar durament. «Hi ha una excessiva medicalització. Demanem que es freni la tendència al consum. Necessitem una coordinació efectiva amb els recursos sanitaris», van indicar els responsables de l'entitat.

En roda de premsa, el president d'UNAD, Luciano Poyato; la vicepresidenta de l'entitat, Felisa Pérez; i la secretària, Encarnación Pámpanas, van desgranar la informació aportada per les 99 entitats que pertanyen a la xarxa i que busca radiografiar la situació de les persones amb problemes de drogodependències i altres addiccions. Poyato va recordar que es tracta d'«un problema invisible» en la societat i va demanar que, en vigílies d'eleccions generals, el col·lectiu sigui tingut en compte si es pren qualsevol decisió política i va demanar, sobretot, recursos i més recursos per a la seva atenció.

L'alcohol en dones

A Encarnación Pámpanas li va tocar exposar els principals resultats de la investigació. Que parlen de l'atenció a un total de 47.033 persones l'any passat, de les quals un total de 46.343 eren usuaris amb atenció a substàncies. El treball, va incidir, té una clara perspectiva de gènere, perquè un 25% d'aquestes persones són dones. El perfil, edat entre 34 i 41 anys, sense estudis i a l'atur; amb fills i que resideix en un habitatge propietat seva o del familiar amb qui conviu.

El primer motiu pel qual la dona –que va començar a consumir quan tenia entre 18 i 25 anys i té algun tipus de trastorn psicològic– demana ajuda és pel consum d'alcohol

El primer motiu pel qual aquesta dona –que va començar a consumir quan tenia entre 18 i 25 anys i té algun tipus de trastorn psicològic– demana ajuda és pel consum d'alcohol, que al nostre país està «absolutament normalitzat, també en menors», va indicar Pámpanas. Després, per la cocaïna. Però hi ha una dada que a la secretària de l'entitat la preocupa especialment. El consum d'ansiolítics i somnífers.

Una via ràpida

«La medicació és de vegades la via més ràpida per solucionar un problema, però cal frenar la seva tendència d'augment de consum», va indicar, perquè el que més els preocupa és que aquesta prescripció es realitza des dels centres de salut. «Aquest és el titular. Per què? Perquè anem més al metge, perquè se'ns medicalitza més. La prescripció mèdica es dirigeix sobretot a les dones i crea problemes d'addicció i no hauria de ser present des dels centres sanitaris», va censurar Encarnación Pámpanas.

Les drogues que més consumeixen ells són la cocaïna i l'heroïna i ho fan des que eren menors

Quant als homes amb addiccions amb substància el perfil coincideix amb el de les dones, tret dels qui en aquests casos sí que compten amb estudis primaris, viuen en una propietat llogada i no tenen fills o filles. Les drogues que més consumeixen ells són la cocaïna i l'heroïna, i ho fan des que eren menors d'edat. L'alcohol se situa en tercer lloc si es parla d'aquest consum.

Addiccions sense substància

A més de les atencions motivades per les drogues, l'estudi també recull els casos de persones que demanen ajuda per addiccions sense substància. Durant l'any 2022 la xarxa UNAD va atendre un total de 690 persones en aquesta situació, de les quals el 21% eren dones. El perfil femení, en un terç dels casos, té una edat inferior als 18 anys treballa o estudia i no té fills. El bingo és la seva principal addicció presencial, seguida de les escurabutxaques, mentre que en l'aspecte ‘online’ són els videojocs i el bingo online les principals pràctiques addictives que motiven l'atenció.

Quant als homes, l'edat augmenta la franja d'entre 18 i 49 anys, treballa i no té fills. En aquest cas, són les màquines d'apostes esportives la principal addicció, seguides de les escurabutxaques. Per la seva part, les apostes esportives online són la principal pràctica addictiva virtual. Segons ha subratllat Pámpanas, tant en homes com en dones, l'addicció sense substància més freqüent fora de tot el que suposa el joc són les xarxes socials.

Problemes penals

Notícies relacionades

D'altra banda, la secretària de l'entitat ha subratllat la problemàtica juridicopenal que arrosseguen moltes de les persones amb problemes d'addiccions i que s'aborda des de serveis específics. «La justícia cau sobre moltes persones amb addiccions que van delinquir a causa de la seva addicció i estan sent enjudiciades i empresonades des d'una situació de partida de gran vulnerabilitat social», va assenyalar. El 2022, la xarxa UNAD va atendre des d'aquests serveis jurídics 5.234 persones, de les quals el 16% eren dones. 

L'esperança de vida també ha augmentat en els drogodependents grans. «Reclamem alguns serveis especialitzats per a aquesta edat», indiquen des d'UNAD

«Cada xifra té nom i cognoms. I hi ha una família darrere», van ressenyar des d'UNAD que, una vegada i una altra, va demanar més recursos, sobretot per a persones, ja grans, amb addiccions. Que moltes vegades no tenen on viure i acaben fent-ho al carrer perquè precisament per aquests problemes, alguns recursos sociosanitaris no els permeten l'entrada. «L'esperança de vida també ha augmentat en els drogodependents grans. Reclamem alguns serveis especialitzats per a aquesta edat. Una atenció integral i equitat a tot territori», va indicar la vicepresidenta de l'entitat, Felisa Pérez.