Educació

Així serà el curs universitari 23-24 a Catalunya: més places i més professors

Nadal garanteix que «aquest mandat» la matrícula universitària serà gratis per a les famílies monoparentals

El cens únic contra l’assetjament a la universitat arrencarà a Catalunya aquest curs 23-24

Així serà el curs universitari 23-24 a Catalunya: més places i més professors
2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Més places en graus i màsters universitaris, més professors amb contractes estables i no precaris, consolidació a la baixa de les taxes, matrícula gratis per als alumnes amb matrícula d’honor procedents de formació professional i avanç en la garantia dels drets lingüístics dels estudiants. Són algunes de les novetats del curs 23-24 a les universitats públiques catalanes que aquest dimecres ha desgranat el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal. Les repassem al detall a continuació.

Noves places de graus

Aquest curs vinent, hi haurà 146 noves places del grau de Medicina repartides entre les universitats públiques catalanes que imparteixen aquests estudis. Són un 12% més que el curs 22-23. A més, hi haurà 600 places del grau d’Infermeria.

Així mateix, es creen 500 noves places per al màster de formació de professorat d’ESO, batxillerat, FP i ensenyament d’idiomes. Aquest increment permetrà atendre el 75% de la demanda, segons estimacions de la conselleria. Aquest any només es va poder atendre el 57% de la demanda. En total aquest màster oferirà 2.700 places.

Adeu al recàrrec de segons i tercers graus

La rebaixa gradual dels preus universitaris arribarà aquest curs als alumnes que cursin segones i successives titulacions. A partir d’ara no hauran de pagar el recàrrec que s’aplicava fins ara. Això els suposarà un estalvi de fins a 600 euros per curs. Nadal ha tret pit de les rebaixes de les taxes i ha assegurat que «estudiar a la universitat pública catalana costa avui fins a 2.000 euros menys que fa set anys». En el cas dels màsters, ha assenyalat que amb el descens de preus, l’estalvi és de més de 2.200 euros respecte al curs 16-17 per un curs estàndard de 60 crèdits.

Gratis per a les matrícules d’honor d’FP

A partir d’aquest curs, l’alumnat procedent de cicles de formació professional que hagi obtingut una qualificació de matrícula d’honor tindrà la matrícula universitària del primer curs gratis. Una mesura que busca equiparar els estudiants d’FP amb els que procedeixen de batxillerat.

Nous professors

En el marc del pla per reduir el nombre d’associats i de falsos associats a la universitat, així com combatre la precarització del professorat, que ja s’ha començat a aplicar, les universitats catalanes han contractat ja 256 professors permanents. D’aquests, 215 s’incorporaran a la docència amb l’inici de les classes a la tardor.

Drets lingüístics

Notícies relacionades

Nadal ha explicat que les universitats fan un pas més en l’aplicació de mesures en defensa dels drets lingüístics. Així, els estudiants que s’hagin matriculat per cursar una assignatura en un idioma (ja sigui català, castellà o anglès) i no vegin que aquest idioma és el que s’imparteix a l’aula podran acudir a una «bústia de denúncia» i formalitzar la seva queixa. Segons el conseller, aquesta iniciativa busca dotar cada alumne de la capacitat d’exigir el compliment en la docència de la llengua a la qual s’ha matriculat. El conseller també ha informat que 14.170 docents, un 63% del total que ho requeria, ha acreditat, com a mínim, la certificació C1 de català.

Cens únic contra l’assetjament

Aquesta tardor arrencarà el cens únic contra l’assetjament sexual i laboral a les universitats. Una mesura per centralitzar i fer un seguiment coordinador de totes les denúncies que es presentin.