Els comptes de la Generalitat

Pressupostos catalans 2023: Més de mil milions per a les universitats

  • «Aquesta és una oportunitat per començar a revertir les retallades del 2010», assenyala el conseller Joaquim Nadal en la presentació parlamentària dels seus comptes

  • Els pressupostos inclouen 93,5 milions per compensar la reducció dels preus de matrícula universitària i 56 per a la millora d’edificis i instal·lacions

A1-128211083.JPG

A1-128211083.JPG / El Periódico

2
Es llegeix en minuts

El conseller Joaquim Nadal ha presentat aquest divendres els comptes de la seva conselleria al Parlament en una intervenció molt similar a la de fa tres mesos, quan va assumir el càrrec. La seva intervenció per donar a conèixer els comptes de la conselleria ha sigut, en part, la concreció dels diners amb què pretén portar a terme el seu full de ruta. «Aquesta és una oportunitat per començar a revertir les retallades del 2010. Recuperem nivells precrisi. Aquests pressupostos no arreglaran el problema de país, però començaran a fer-ho; era urgent tenir pressupostos», ha iniciat Nadal la seva intervenció, presumint que, «per primera vegada», els pressupostos superen els mil milions (1.620 milions entre fons propis i fons finalistes).

Entrant en detall, Nadal ha destacat els 56 milions que podran invertir en la millora d’edificis i instal·lacions; els 93,5 milions per compensar la reducció dels preus de matrícula universitària i els 10 per al programa d’incentius de millora de la docència.

Ha destacat també els 15 milions que es es dedicaran al nou pla de relleu generacional i contra la precarització que es desplegarà en tres anys i els 500.000 euros per aplicar la mesura de la rebaixa de preus públics a les segones titulacions per equiparar el preu públic del crèdit de les segones i successives titulacions al de les primeres titulacions.

5,5 milions per a Infermeria

Els comptes del departament inclouen també 5,5 milions per ampliar les places d’estudis d’Infermeria «per consolidar les noves places creades als estudis de grau universitari d’Infermeria» i nou milions més per fomentar el català.

El conseller ha destacat també la inversió d’un milió per desenvolupar l’estratègia d’igualtat de gènere en la ciència i la promoció de la investigació en l’àmbit de la igualtat de gènere, així com per ampliar l’exempció de matrícula universitària a víctimes de violència.

Investigació: llei de la ciència

Per la seva banda, els comptes del departament contemplen 876 milions d’euros per a investigació, desenvolupament i innovació. En l’àmbit d’investigació, es destinen 20 milions per iniciar el desplegament de la llei de la ciència aquest any i un increment de 4,6 milions en centres CERCA.

Notícies relacionades

Els 876 milions genèrics n’inclouen 414 per a R+D biomèdica i en ciències de la salut, 349 per a investigació i desenvolupament, 56 per a innovació i 56 «per a altres objectius».

Entre les prioritats del Govern hi ha augmentar el nombre d’empreses emergents, fomentar l’excel·lència del sistema català d’investigació mitjançant la formació i captació d’investigadors, consolidar les estructures d’investigació i desenvolupar el Pla Estratègic d’Investigació i Innovació de salut 2022-2027, entre d’altres.