MeToo a la universitat

El cens únic contra l’assetjament a la universitat arrencarà a Catalunya aquest curs 23-24

Les universitats catalanes han sancionat almenys 28 professors per assetjament sexual i laboral des del 2018

Així pots denunciar una situació d’assetjament

El cens únic contra l’assetjament a la universitat arrencarà a Catalunya aquest curs 23-24
3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El Govern ha posat data ja al cens únic de denúncies que, com va avançar EL PERIÓDICO, centralitzarà els casos d’assetjament sexual i laboral a les universitats catalanes. Serà aquest curs 23-24 vinent, segons ha anunciat el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, durant una roda de premsa en la qual ha fet repàs de l’estat del sistema universitari català.

El conseller Nadal defensa l’aflorament i la resolució dels casos d’abusos: «S’ha d’apartar la poma podrida»

El cens es vehicularà a través del Departament d’Igualtat i Feminismes i les unitats d’igualtat de les universitats catalanes centralitzaran allà tota la informació de denúncies d’assetjament sexual i laboral que els arribin. «Tindrem així un cens unificat de denúncies que permetrà centralitzar els casos i que es pugui fer un seguiment més precís de les denúncies i de la seva resolució», ha remarcat Nadal.

La creació d’aquest registre és un dels punts del protocol únic d’actuació contra l’assetjament a la universitat que van aprovar el febrer passat les conselleries d’Universitat i Feminismes. La idea és que les xifres s’actualitzin cada any de manera que es pot fer un seguiment del fenomen.

El conseller ha defensat la importància que aflorin els casos d’abusos a la universitat. Ha rebutjat que això pugui perjudicar la reputació de les universitats. «Jo penso el contrari. No perjudica el seu prestigi. Crec que la denúncia, l’aflorament de casos i la seva resolució ràpida i taxativa permetrà aïllar els assetjadors i donar una resposta adequada que salvaguardarà el sistema universitari», ha argumentat, i ha recorregut a l’exemple de la poma podrida: «No hi ha un sistema global tacat, sinó que són casos puntuals. La poma podrida del cistell s’ha de treure», ha argumentat. «Donar una resposta adequada, amb les sancions pertinents, és el millor mecanisme per deixar clar quines pomes estan sanes i quines són les podrides», ha afegit.

Nadal reclama a la universitat l’aplicació immediata de mesures cautelars contra els assetjadors

L’alumnat que pateixi assetjament, però, haurà de canalitzar la seva denúncia a través de la seva universitat, en virtut de l’autonomia universitària, ha explicat el conseller. I serà la universitat la que transmeti la informació al cens únic.

Pel que fa a la demanda de rapidesa en la gestió dels casos, Nadal ha assumit que la resposta ha de ser ràpida però ha advertit que «s’han d’assegurar les garanties de les parts, tant de la víctima, especialment, com de l’abusador». En aquest sentit, sí que ha defensat l’aplicació immediata de mesures cautelars. «Separem ja i tallarem a temps la relació tòxica», ha dit.

Totes les universitats públiques participaran en aquest cens i Nadal confia que les privades també ho faran. «Totes, públiques i privades, s’han afegit al protocol guia d’actuació davant casos d’assetjament. Entenem que les privades també se sumaran al cens únic».

Segons va revelar una investigació d’EL PERIÓDICO, des del 2018 fins ara s’han obert més de 150 expedients i s’han sancionat almenys 28 professors per assetjament en el conjunt de les universitats catalanes. 

Notícies relacionades

Fins ara cada universitat recollia la informació sobre aquest tipus de casos de manera diferent. En alguns centres, per exemple, només es comptaven els expedients oberts mentre que, en d’altres, també s’incloïen les consultes i les queixes ateses.

De la mateixa manera, tampoc existeix un llenguatge únic per fer referència a les mesures aplicades i les sancions imposades relacionades amb aquests casos. Almenys la meitat de les institucions interpel·lades no tenien informació recopilada sobre denúncies, expedients i sancions en els seus centres fins a la petició d’aquest diari.