Camí cap a la normalitat

Sanitat anuncia la retirada de les mascaretes en els centres sanitaris i farmàcies

Sanitat anuncia la retirada de les mascaretes en els centres sanitaris i farmàcies

ARCHIVO / LA OPINIÓN

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Ministre de Sanitat, José Miñones, ha comunicat a les comunitats autònomes que la mascareta deixarà de ser obligatòria als centres sanitaris i farmàcies, tal com han proposat els experts, segons han informat fonts sanitàries. Passarà a ser una recomanació. La modificació de la norma, no obstant, es demorarà encara uns dies ja que ha de ser aprovada pel Consell de Ministres i com que la reunió del Consell Interterritorial amb els consellers del ram s’ha fet aquest divendres, no va ser inclosa ahir en la reunió en la qual es va debatre l’ordre del dia de dimarts vinent. Però existeix la possibilitat que el ministre porti la modificació en mà dimarts vinent o bé es deixi per al Consell de Ministres de la primera setmana de juliol.

En qualsevol cas, tres anys i un mes després que el Govern, en plena desescalada de confinament, obligués a utilitzar la mascareta en tot moment, fa el pas de retirar-la dels últims espais on és preceptiva, igual com han fet altres països de l’entorn.

Miñones havia expressat dubtes al voltant del final de l’obligatorietat en les residències. «Podríem pensar sobre els centres de dia o on són els nostres pares, avis i gent gran i si allà cal retirar-la o no s’ha de retirar», va reflexionar a mitjans de juny, però va dir que seguiria la recomanació dels experts.

Les comunitats

La decisió governamental té el suport de diverses comunitats, entre les quals Madrid i Catalunya. La primera, alumna avançada al llarg de tota la pandèmia a l’hora de demanar el final de les restriccions, ho va sol·licitar al febrer. El Govern, un parell de mesos després. La Generalitat va demanar per carta a l’abril la retirada de la mascareta en tots els centres sanitaris, tret de per a aquelles persones amb símptomes de malaltia així com per als treballadors de les unitats respiratòries.

Així mateix, la mesura compta amb l’aval de la major part dels epidemiòlegs, tal com va publicar EL PERIÓDICO dimecres. Els experts vaticinaven que Sanitat retiraria la mascareta als centres sanitaris tot i que tenien més dubtes sobre les residències d’avis. Ara mateix la mascareta «no marca cap diferència», va afirmar un dels experts consultats, Salvador Macip, catedràtic de medicina molecular de la Universitat de Leiscer, que es mostrava partidari de mantenir l’obligatorietat només en els geriàtrics.

Notícies relacionades

En el posicionament del Govern i els experts hi ha tingut veure la bona evolució de la pandèmia, gràcies a la vacunació. De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va aixecar l’emergència internacional que va decretar el 2020 el maig passat. Així mateix, diversos estudis han demostrat, recentment, que les mascaretes en centres sanitaris no són del tot útils. Un d’ells, al Regne Unit, va concloure que «tenen poc impacte» en la transmissió de coronavirus.

A més, vuit membres de prestigiosos centres d’investigació nord-americans han firmat un article a la revista ‘Annals of Internal Medicine’ que afirma que les mascaretes van ser molt útils quan la immunitat era limitada però ara, gràcies a l’extensió de la immunitat, ha arribat el moment de gestionar la covid com altres virus endèmics i acabar amb l’ús universal de la mascareta en els centres sanitaris.